Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Kranjčar

Koraljka Kovač izložila ciklus nastao tijekom sedam mjeseci introspekcije

Zagreb: Otvorenje izložbe Koraljke Kovač
Marko Prpic/PIXSELL
19.07.2023.
u 10:22

"Utočište osame" izložba je koja predstavlja novi ciklus istaknute slikarice apstrakcije aktivne na hrvatskoj likovnoj sceni od sredine devedesetih godina

Slojeve osjećajnosti iskazane u bojama na slikama Koraljke Kovač prije dvije godine gledali smo na izložbi u MUO. Novim ciklusom "Utočište osame" sada se predstavlja u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar.

– Novi ciklus nastao je u zadnjih sedam mjeseci intenzivne introspekcije i isto tako intenzivnog povezivanja s površinom slike. Ciklusu su prethodila zanimljiva putovanja i iskustva čiji su doživljaji sigurno negdje ispod uronjeni u naslikano. Pedeset slika manjih formata i nekoliko velikih nosi ovaj ciklus koji se svakako naslanja na prethodne. Ono što je novo manja je zasićenost lica slike, drugačije su posloženi slojevi i manja je potreba za zapisima u prvom sloju. Manji format nosi intimniji pristup, lakše i tiše likovne priče koje su utkane u moje unutarnje krajolike – kazala je Koraljka Kovač.

– Povučenost od buke u jedva čujno promišljen je i svjestan izbor, važan u slikarstvu Koraljke Kovač. "Utočište osame" izložba je koja predstavlja novi ciklus slika Koraljke Kovač, istaknute slikarice apstrakcije aktivne na hrvatskoj likovnoj sceni od sredine devedesetih godina. U odnosu na prethodni ciklus s kontinuiranim prostornim slikama koji je predstavljen na izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt i za koji je dobila Likovnu nagradu HDLU za najbolju izložbu u 2020. godini, ovoga puta na manjim formatima zadržava slikarici imanentne gradbene likovne strukture, temeljni naglasak na boji, osobito plavoj i ružičastoj – smatra Nevenka Šarčević, kustosica izložbe, otvorene do 4. kolovoza.

Koraljka Kovač rođena je 1971. u Zagrebu, a na ALU u Zagrebu diplomirala je na slikarskom smjeru Nastavničkog odsjeka u klasi akademika Zlatka Kesera. Do sada je imala 58 samostalnih i 83 skupne izložbe.

Izvanredna je profesorica u umjetničkom području na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Zavodu za dizajn tekstila i odjeće, na kolegiju Kreiranje tekstila. Održala je 34 mentorirane autorske izložbe i projekta sa studentima. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije