Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klasika u Kinu SC

Koncert Orkestra mladih glazbenika uz Valentina Egela i Sueye Park

Foto: Kino SC
1/2
05.04.2024.
u 12:01

Nadolazećeg utoraka na koncertu u zagrebačkom Kinu SC će ljubitelji klasične glazbe besplatno moći putovati kroz ljepotu romantizma

Ovog utorka, 9. travnja, Orkestar mladih glazbenika zajedno s Valentinom Egelom i Suey Park održat će se koncert u Kinu SC s besplatnim ulazom19 sati i 30 minuta. Koncert koji će voditi Orkestar mladih glazbenika, stvoren s ciljem razvijanja i promicanja klasične glazbe, ponajprije čine studenti glazbenih akademija, a kao orkestar ostvarili su nastupe u različitim dvoranama, gradovima te realizirali više od 40 projekata.

Ovoga puta surađivat će s najistaknutijim talentom svoje generacije, južnokorejskoj violinisticom Sueye Park te šef dirigentom i glazbenim voditeljom Hrvatskog Narodnog Kazališta u Rijeci Valentinom Egelom.

 Glazba nadolazeće večeri putuje od romantičnih i virtuoznih nota Goldmarkovog prvog koncerta za violinu do začetnika romantičnog stila, L. Van Beethovena i njegove treće simfonije „Eroica“, koja se danas smatra prvom romantičnom simfonijom.

Orkestar mladih glazbenika osnovan je 2017. godine (tada u sklopu Organizacije mladih glazbenika) na inicijativu studenata Muzičke akademije u Zagrebu, s ciljem promicanja i razvitka klasične glazbe te njegovanja glazbene kulturne baštine, posebice među mladima. 

Orkestar je ostvario nastupe u koncertnim dvoranama i drugim prostorima u Zagrebu, Varaždinu, Pregradi, Šibeniku, Tribunju, Makarskoj, Podgori, Prelogu, Štrigovi, Križevcima, Korčuli, Požegi, Rabu i Berlinu te je do sada realizirano preko četrdeset projekata.

Valentin Egel postao je šef dirigent i glazbeni voditelj Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci s 26 godina. Laureat je Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro pl. Matačić u Zagrebu, natjecanja njemačkih glazbenih akademija Campus Dirigieren i Dirigentskog natjecanja Simfonijskog orkestra Srednjonjemačkog radija u Leipzigu, a uvršten je i na popis „Maestri sutrašnjice“ Njemačkog glazbenog vijeća. Kao gostujući dirigent nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Srednjonjemačkog radija, Nirnberškim i Bremenskim filharmonijskim orkestrom, Nirnberškim i Brandenburškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a te sa Zagrebačkim i Beogradskim filharmonijskim orkestrom.

Violinistica Sueye Park jedna je od najistaknutijih talenata svoje generacije. Rođena u Južnoj Koreji 2000. godine počinje učiti violinu u dobi od četiri godine. Kao solistica Sueye Park bilježi nastupe s orkestrima uključujući Orkestar Komische Oper Berlin, Staatskapelle Weimar i Seulski filharmonijski orkestar. Nastupala je i na raznim festivalima i u koncertnim dvoranama u Francuskoj, Njemačkoj, Izraelu, Italiji, Južnoj Koreji, Španjolskoj, Švedskoj itd. Godine 2017. objavljen je njen debitantski disk, kritički uvelike priznata snimka 24 Paganinijeva capriccia, nakon čega je uslijedio disk kratkih virtuoznih skladbi za violinu, 'Salut d'amour'.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije