Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Koncert „Mladi za mlade“ Hrvatske glazbene mladeži

Hrvatska glazbena mladež (HGM) u okviru ciklusa koncerata Mladi za mlade organizira koncert mladog, talentiranog sedamnaestogodišnjeg glazbenika Arsena Dalibaltayana  koji će se održati u četvrtak, 12. studenoga 2020. s početkom u 20 sati u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu.
09. studenoga 2020. u 10:59 116 prikaza
Arsen Dalibaltayan

Na koncertu će sudionici moći uživati u izvedbi djela Beethovena, Shuberta, Prokofieva te Liszta, a koncert se održava u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Ciklus koncerata Mladi za mlade HGM-a održava se uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i sponzorsku potporu Hrvatske elektroprivrede.

Arsen Dalibaltayan rođen u obitelji istaknutih glazbenika, započeo je s učenjem klavira već u dobi od pet godina. Od 2009. do 2016. bio je učenik Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu u razredu prof. Jasne Rebe, a trenutno je student 2. godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Od 2014. godine također je student Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu gdje pohađa majstorske tečaje prof. Milane Černjavske, Claudia Martineza Mehnera i Pavla Gililova. Također je pohađao seminare prof. Grigorija Gruzmana i Natalije Trull.

Višestruko je nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima za mlade pijaniste. Dobitnik je prve nagrade na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2013. godine, te je postao apsolutni pobjednik istog natjecanja 2015. i 2017. Osvojio je i apsolutne prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Ars nova u Trstu, 2011., i Citta di Gorizia u Goriziji 2010. i 2014. godine.

Pobjednik je međunarodnih natjecanja Mladi virtuozi u Zagrebu, 2012. i 2014., Zlatko Grgošević, 2014. kao i međunarodnih natjecanja za mlade pijaniste EPTA-e u Osijeku 2015. te natjecanja Jurica Murai u Varaždinu, 2016. i 2017.

Tijekom školovanja sudjelovao je na brojnim koncertima, smotrama i festivalima kao solist i uz pratnju orkestra. Više puta sudjelovao je na koncertima Memorijala Darko Lukić u Osijeku, koncertima u organizaciji EPTA-e, festivalu Next generation i VP Bank Classic u Bad Ragazu, Švicarska, festivalu Classical Young Stars Concert Series u Beču te na Gala koncertima Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu.

U školskoj godini 2015./2016. Arsen je postigao veliki uspjeh na renomiranom Međunarodnom natjecanju Virtuosi di musica u Usti nad Labemu, Češka, gdje je osvojio prvu nagradu u svojoj kategoriji, posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela J.S. Bacha te postao apsolutni pobjednik cijelog natjecanja. Tim povodom, u studenom 2016. izveo je Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op. 16, Edvarda Griega sa Simfonijskim orkestrom Usti nad Labema.Posljednjih godina ostvario je uspješne nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Rusiji, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Lihtenštajnu i Singapuru.

Hrvatska glazbena mladež ujedno se priprema i za dodjelu najprestižnije Nagrade Ivo Vuljević mladom glazbeniku za sveukupno djelovanje u 2020. godini. Dodjela ovogodišnje Nagrade Ivo Vuljević održat će se 9. prosinca 2020. godine u Atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Sve informacije o koncertu i programima HGM-a možete pronaći na Facebook stranicama Hrvatske glazbene mladeži @jmcroatia te hgm.hr mrežnim stranicama.

Program koncerta 12.11.2020. od 20h:

KD Vatroslav Lisinski – mala dvorana
Ludwig van Beethoven: Sonata u As-duru, Op. 26
1. Andante con variazioni
2. Scherzo, allegro molto
3. Maestoso andante
4. Allegro
Franz Schubert: Sonata u e-molu D 566
1. Moderato
2. Allegretto
Sergei Prokofiev: Sonata br. 4 u c-molu, op. 29
1. Allegro, molto sostenuto
2. Andante assai
3. Allegro con brio, ma non leggiero
Ferenc Liszt: Španjolska rapsodija

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima