Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski sud:

Knjižnice smiju digitalizirati knjige bez dopuštenja autora

Knjižnica MEdveščak
Foto: ilustracija
15.09.2014.
u 16:33

Ova odluka suda svakako će izazvati kontroverze budući da prema Direktivi o ostvarivanju autorskih prava, autori imaju ekskluzivno pravo na zabranu reprodukcije svojih djela i kontroliranje komunikacije, no postoje iznimke

Europski sud donio je odluku da knjižnice imaju pravo digitalizirati knjige i distribuirati ih bez dopuštenja autora. Tužbu protiv Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu podnijela je njemačka izdavačka kuća Eugen Ulmer koja je pokušala spriječiti digitalizaciju zahtijevajući da se korisnicima sveučilišne knjižnice zabrani printanje knjige ili kopiranje na USB memoriju za upotrebu izvan okvira sveučilišta, piše portal engadget.

Ova odluka suda svakako će izazvati kontroverze budući da prema Direktivi o ostvarivanju autorskih prava, autori imaju ekskluzivno pravo na zabranu reprodukcije svojih djela i kontroliranje komunikacije o svom radu u javnosti, ali ona također dopušta ograničenja ovog prava.

Proces digitalizacije ima dugu povijest konflikata. U Sjedinjem Američkim Državama, Google se strašno zamjerio izdavačima i autorima kad je pokušao digitalizirati skenirane verzije knjiga i postaviti ih na internet.  Izdavači su pokušavali naplatiti svaki pokušaj knjižnica za "posuđivanjem" e-knjiga. Zbog toga se i očekuje da će se izdavačke kuće žaliti na ovu odluku suda. Ipak, u Europi je veća vjerojatnost donošenja presedana u javne svrhe. 

>> Dvije spisateljice i četiri pisca finalisti nagrade Man Booker

>> Liberalno tržište i katoličanstvo racionalni su isto kao i astrologija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije