Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jazavac digao na noge Novi Sad

Dimitrija Demeter u Zagrebu je Grk, a u Srbiji je Cincar

27.09.2014., Kazaliste Kerempuh, Zagreb - Proba nove predstave Jazavac u Krempuhu u reziji Olivera Frljica. Rakan Rushaidat.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
23.10.2015.
u 08:17


Kerempuhovci su briljirali na maloj sceni, dok je na velikoj izvođena Traviata

Na improvizaciju spremni, vrhunski glumci Vilim Matula, Hrvoje Kečkeš, Rakan Rushaidat i Borko Perić svojom su izvedbom predstave „Jazavac u Kerempuhu" na noge digli publiku u maloj dvorani Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Gotovo dvosatna predstava, autorski projekt Olivera Frljića, ali i glumaca koji su koautori standupovskog teksta, označila je početak četverodnevnog gostovanja Satiričkog kazališta Kerempuh u novosadskom kazalištu koje je pandan hrvatskim nacionalnim kućama koje imaju dramu, operu i balet. Predstava potaknuta svojedobnom promjenom naziva jedinog hrvatskog (a nekad i jugoslavenskog) satiričkog kazališta iz „Jazavca" u „Kerempuh" iskorištena je za brutalno ismijavanje hrvatske (i regionalne, ali i europske) tragične zbilje. Predstava je to na rubu političke korektnosti, feralovska i, ako hoćete, matakovićevska (Dubravko Mataković, autor stripa iz Vinkovaca), alanfordovska i monodramska. Živo kazališno tkivo u kojem se glumci razgolićuju do kraja, kako fizički (nemojte to shvatiti bukvalno) tako i psihički, progovarajući o svojim strahovima, predrasudama, opsesijama, vlastitim stvarnim problemima. A onda publiku nasmijavaju i urnebesno oponašajući američku curu Kolindu Grabar-Kitarović, nervoznog Zorana Milanovića, iskompleksiranog Tomislava Karamarka ili pak neshvaćenog skladatelja Ivu Josipovića. Ali ima u predstavi i Arkana, Nikolića, Vučića... Čak se našlo mjesta i za Dimitriju Demetra, ilirskog pisca za kojeg se s pozornice moglo čuti da je po nacionalnosti Grk, što je iz koncentrirane publike ispravljeno u Cincar.

Zanimljivo, baš je zagrebački HNK novosadskom kazalištu poklonio Demetrovu bistu, vrijedni rad Frana Kršinića, koja se nalazi u predvorju monumentalnog teatra koji ima dvije scene, pa se uz nezaustavljive kerempuhovce koji su briljirali u maloj dvorani u onoj velikoj izvodila Verdijeva „Traviata". A o dvije scene zagrebački HNK može samo sanjati...

>>“Dani Satiričkog kazališta Kerempuh u Novom Sadu"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije