Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Kazuo Ishiguro dobio Nobelovu nagradu za književnost

Akademija je istaknula kako je Ishiguro u svojim romanima velike emocionalne snage otkrio ponor ispod našeg iluzornog osjećaja povezanosti sa svijetom
05. listopada 2017. u 13:02 5 komentara 2585 prikaza
Kazuo Ishiguro
Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL

Britanski pisao Kazuo Ishiguro osvojio je Nobelovu nagradu za književnost.

Nobelova nagrada za medicinu, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash, Michael W. Young UNUTARNJI SAT Nobelova nagradu za medicinu Amerikancima za tajne biološkog ritma

Ime dobitnika objavljeno je danas u 13 sati, a Akademija je istaknula kako je Ishiguro u svojim romanima velike emocionalne snage otkrio ponor ispod našeg iluzornog osjećaja povezanosti sa svijetom.

Kazuo Ishiguro rođen je 1954. godine u Nagasakiju, a njegova obitelj preselila se u Englesku 1960.

Već je četiri puta bio nominiran za uglednu nagradu Man Booker, koju je i dobio 1989. za knjigu "Ostaci dana". Taj roman i "Nikad me ne ostavljaj" najpoznatija su mu djela i oba su ekranizirana.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901., a prvi dobitnik bio je francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme.

Dobitnici su autori različitog jezičnog i kulturnog podrijetla, bez obzira na to je li riječ o već proslavljenom ili o nepoznatom književniku.

Najviše dobitnika nagrade, 28, pisalo je na engleskom jeziku, a slijede francuski, njemački i španjolski. Trojica nobelovaca pisala su na dva jezika - Rabindranath Tagore pisao je na bengalskom i engleskom, Samuel Becket na francuskom i engleskom, a Joseph Brodsky poeziju je pisao na ruskome, a prozu na engleskom jeziku.

Nagrada za književnost nije dodijeljena 1914., 1918., 1935., 1940., 1941., 1942. i 1943. godine. Naime, u statutu Nobelove zaklade, među ostalim, stoji: "Pokaže li se da nijedno djelo koje se razmatra za nagradu ne odgovara zadanim kriterijima, novac od nagrade prenosi se u sljedeću godinu. Ne bude li ni tada nagrada dodijeljena, iznos se prebacuje u fond Zaklade". Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata nisu dodijeljene sve Nobelove nagrade.

Za razliku od ostalih kategorija, nagrada za književnost dvjema osobama dodijeljena je samo četiri puta: 1904. Fredericu Mistralu i Joseu Echegarayu, 1917. Karlu Gjellerupu i Henriku Pontoppidanu, 1966. Shmuelu Agnonu i Nelly Sachs te 1974. Eyvindu Johnsonu i Harryju Martinsonu.

Među dosadašnjih 113 dobitnika, bilo je 14 žena, a prosječna dob laureata u godini kada im je nagrada dodijeljena je 65 godina.

Prosječna dob laureata je 65 godina, a najmlađi dobitnik do danas je Rudyard Kipling, najpoznatiji po "Knjizi o džungli", koji je Nobelovu nagradu dobio 1907. u dobi od 42 godine. Stotinu godina poslije njega, 2007., nagradu je dobila 88-godišnja Doris Lessing, do danas najstarija dobitnica Nagrade.

Prva žena kojoj je dodijeljena Nobelova nagrada bila je Šveđanka Selma Lagerloef. Nagradu je primila 1909., a pet godina poslije izabrana je u Švedsku akademiju koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost.

Ta nagrada nikome nije dodijeljena dva puta, a do danas su je odbile dvije osobe: Boris Pasternak, dobitnik 1958., isprva je nagradu prihvatio, ali su ga poslije sovjetske vlasti prisilile da je odbije te 1964. Jean Paul Sartre, koji je odbijao sva službena priznanja.

Zadnjih deset dobitnika nagrade za književnost su Bob Dylan, Svetlana Alexievich, Patrick Modiano, Alice Munro, Mo Yan, Tomas Transtroemer, Mario Vargas Llosa, Herta Mueller, Jean-Marie Gustave Le Clezio i Doris Lessing.

Nobelova nagrada za kemiju Prestižno priznanje Nobelovu nagradu za kemiju osvojili Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson nobelova nagrada NOBELOVA NAGRADA Hrvatski fizičar Damir Buškulić: Sad ne samo vidimo kroz svemir nego i čujemo njegov šum Nbbel Nagrada za fiziku I hrvatski znanstvenik u timu koji su vodili dobitnici Nobelove nagrade
mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • Avatar bujica
    bujica:

    Kazuo Ishiguro,britanski pisac!Da nije možda Španjolski?O,hebote patak koji kola vuče"!Čisti britanac.

  • Avatar Papatest
    Papatest:

    To je Britanac hrvatskog porijekla