Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi hit Netflixa

Kako pobjeći Suncu koje ubija? Iznenađujuće dobra ZF serija

18.05.2020.
u 12:39

Scenarij serije “Into the Night” pisan je prema znanstveno-fantastičnom romanu poljskog pisca Jaceka Dukaja u kojem se opisuje katastrofalan događaj izboja čudnovate Sunčeve energije na Zemlju koji danju ubija sve žive organizme

Veliki hit na Netflixu trenutačno je “Into the Night”, prva originalna belgijska serija napravljena za danas najjaču streaming platformu. I radi se o doista nečemu jako dobrom i originalnom. Scenarij je, primjerice, pisan prema znanstveno-fantastičnom romanu poljskog pisca Jaceka Dukaja u kojem se opisuje katastrofalan događaj izboja čudnovate Sunčeve energije na Zemlju koji danju ubija sve žive organizme.

K tome, produkcija serije tražila je glumce koji znaju govoriti jezik kojim govore i likovi koji bi im bili dodijeljeni. Francuski jezik samo je baza dijaloga, a da bi se dobila autentičnost, čini se da su birani glumci kojima je jezi likova i materinski jezik. I sad pazite, u potpisu serije stoji ime Jasona Georgea, isto ono ime koje se nalazi i na mjestu producenta “Narcosa”, kao i ispod scenarista dviju epizoda te sada već kultne serije. A “Into the Night” je doista sjajna serija.

Prirodni fenomen o kojem se da ponešto pročitati na znanstvenim portalima, naziva se i Sunčevom olujom koja bi mogla poremetiti ili čak ugasiti sustav napajanja električnom energijom na Zemlji, vrlo je vjerojatno inspiracija za Dukajev roman. U njemu se to zove neutronskim valom. Tako nešto razlog je bijega likova serije u – mrak. Jer, ako ih zatekne dan, gotovo je. I tako oni avionima, automobilima, bilo kako, bježe na Zapad, dalje od zore koja će ih ubiti. Moramo priznati da je belgijska serija iznenadila u svakom pogledu. Izuzetno je brza, gleda se lako, ne komplicira gdje ne bi trebalo.

Praktički je u cijelosti snimana u mraku, svjetlost se vidi tek u nekoliko kadrova. Savršen je to scenarij za prikazivanje temeljnih ljudskih emocija, poput straha, nagona za opstankom, a čini se da u prvih šest epizoda serije i nije prikazano baš sve.

Jer, Dukajev je roman nešto posebno u današnjem izdavaštvu, pisan je ne za papir nego za elektroničke čitače. Dobro, pa nije ni to nešto sasvim revolucionarno, reći ćete. Da, samo u romanu “Starość aksolotla”, koji je Dukaj nazvao eksperimentom u čitanju elektroničke literature budućnosti, tajna je u fusnotama. A one su prebogate različitim idejama, dodacima, pa i skicama futurističkih naprava i robota. Stoga ne sumnjamo da će druga sezona, koja će se također pojaviti, biti možda i još intrigantnija od ove koja i završava cliffhangerom.

Naznake prelaska nastavka priče u još znanstvene fantastike vide se već u nekoliko scena prve epizode. Jedva čekamo nastavke, tko zna, možda vidimo ljude čija je svijest sada u nekoj elektroničkoj ili strojnoj platformi. Pogađate, ponovo je riječ o ljudskom postojanju, interakciji s umjetnom inteligencijom, budućnosti čovjeka, dakle teme kojima se bave serije poput Westworlda, što je najočitiji primjer, a onda po nama nešto intrigantniji Devs, pa i ambiciozni, ali nešto malo manje uspješni Altered Carbon.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije