Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Repanje i klasik

Kako je Filip Juričić ukrotio "goropadnu" Anu Kraljević?

ana kraljević i filip juričić
ines novković/komedija
22.09.2013.
u 14:06

Kazališna sezona u zagrebačkoj Komediji počela je premijerom Shakespearove "Ukroćene goropadnice" u režiji Nine Kleflin. Za ovu premijeru Andy Jelčić preveo je Shakespearov predložak

Iako je prava poruka Shakespearove komedije “Ukroćena goropadnica” ostala tajnom sve do današnjih dana, riječ je o tekstu kojeg jako vole glumci i pjevači (mjuzikl “Poljubi me Kato”, ali i kazališni, te napose filmski redatelji. Sa ulogom mačističkog muža koji grubo, uz pomoć sile, ali i psihološke torture pokorava snažnu ženu u patrijarhalnom i pohlepnom društvu (istom onakvom kakvo imamo i danas) publika se lako može poistovjetiti. Još je lakše osjetiti strast prema lijepoj i raskalašenoj (i nimalo siromašnoj) djevojci oko koje se gura masa situiranih ili manje situiranih, starijih ili ponešto mlađih prosaca. U čitavoj toj u osnovi crnoj komediji, ima pregršt muških likova i jako malo ženskih. A baš te žene, ujedno i sestre različitih karaktera jedini su pokretači radnje i prave vladarice muškog svijeta koji je samo na prvi pogled skrojen po muškim pravilima.

Redateljica Nina Kleflin za prvu Komedijinu premijeru u sezoni imala je na raspolaganju novi, scenski dobro ugođen prijevod Shakespearea koji potpisuje Andy Jelčić. Odličan je posao napravila i kostimografkinja Marija Šarić Ban, kao i scenograf (ovdje i oblikovatelj svjetla) Osman Arslanagić. U predstavi koja pršti od pokreta naradio se Damir Klemenić, ali i autor glazbe Tomislav Babić. I dok je u prvom dijelu predstave ansambl bio maksimalno dinamičan, nakon stanke ta se brzina izgubila. I redateljskih dosjetki tu je bilo bitno manje, pa ne bi bilo loše potkresati ovu u osnovi zabavnu predstavu u kojoj je bilo i šekspirijanskog patosa, ali i ovovremenskog repanja. Nina Kleflin zna raditi s glumcima, a Komedijin ansambl obiluje vrsnim komičarima koji su se na sceni nadigravali predvođeni Vidom Balogom, Damirom Lončarom, ali i sjajnim Draženom Čučekom, te Filipom Detelićem i Goranom Malusom.

 U ulogu seksipilne Biance prirodno se uklopila Vanda Winter, kao što i Ivanu Magudu pristaje uloga zaljubljenog studenta. No, u “Ukroćenoj goropadnici” puno toga ovisi o strasti koju imaju ili nemaju glumci koji se bore u ulogama Petruccia i Katarine. A Filip Juričić, autoritativan i autoironičan te prkosna i atraktivna Ana Kraljević par su iz snova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije