Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Kako izgleda melankolija na platnu?

Izložba "Fragmenti melankolije" sadrži 54 djela čak 46 umjetnika.
26. srpnja 2021. u 10:17 1 komentara 533 prikaza

Velika imena kao što su Ljubo Babić, Biserka Baretić, Josip Biffel, Vjekoslav Brešić, Tomislav Buntak, Bela Čikoš Sesija, Tošo Dabac, Boris Demur, Damir Fabijanić, Vilko Gecan, Krsto Hegedušić, Oskar Herman, Ljubo Ivančić, Franz Jaschke, Nives Kavurić Kurtović, Josip Klarica, Ferdo Kovačević, Željko Lapuh, samo su neki od slikara čija su djela izložena u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu u sklopu otvorene izložbe “Fragmenti melankolije”.

Slike iz lockdowna u Dubrovniku Trebalo je 25 godina da mi moj otac kaže da su mi slike OK. Ova izložba posveta je tom priznanju

Autor kustoskog koncepta izložbe je muzejski savjetnik Željko Marciuš, a postavom prati psihološku karakterizaciju umjetnosti od sredine 19. do 21. stoljeća, od romantizma do postmoderne, na djelima koja su većinski iz zbirke Muzeja.

U različitim disciplinama – slikarstvu, crtežu, fotografiji, prostornim objektima – u 54 djela 46 autora on traži interpretaciju teme melankolije, metafizike i nadrealnoga uvodeći publiku u svijet pritajenog čovjekova bivanja koje traži ono nešto, ujedno ukleto i melankolično. Realizirajući koncept oko melankolije koju svatko nekad doživi, temelj je pronašao u knjizi “Saturn i melankolija”, no koristio je i literaturu Freuda, Junga, Fromma i Žižeka. 

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb