Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Trebalo je 25 godina da mi moj otac kaže da su mi slike OK. Ova izložba posveta je tom priznanju

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba "Sve su ti slike OK" umjetnika Eugena Varzića
22. srpnja 2021. u 09:19 0 komentara 299 prikaza
Foto: Privatna arhiva
Pogledajte galeriju 1/4

Kad je počela pandemija koronavirusa, slikaru Eugenu Varziću otkazane su sve izložbe i većina projekata. Dobio je priliku, nakon dugo vremena, biti sam u studiju 24 sata i slikati. Cijeli svijet je stao i u nimalo ugodnom vremenu pandemije, osamljen u atelijeru, naslikao je svoj novi ciklus. Dio je izložio nedavno na pop-up izložbi na krovu hotela u Poreču, ideja koja bi, ako se pandemija nastavi, mogla biti dobar način održavanja izložbenih aktivnosti živima, a od večeras 70 svojih radova velikih formata izlaže u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Stilom je figurativac koji ne voli da ga se trpa u ladicu hiperrealizma, a ova dubrovačka izložba, osim što je prezentno opsežna i prava poslastica jer Varzić rijetko izlaže, ima i jako zanimljiv naziv – “Sve su ti slike OK”

izložba najstarije hrvatske fotografkinje Fotografija je poput ovisnosti, ja i u 94. godini slikam svaki dan

– Naziv izložbe sadržaj je poruke koju sam dobio od svojega oca, koji je na neki svoj distancirani način pratio ovo što radim. Jedne noći došla je poruka u kojoj je pisalo: “Sve su ti slike OK. Tata.” Davno sam prestao očekivati očevu potvrdu, a onda se dogodila na ovako jedinstven način. Trebalo je proći 25 godina da reagira, što mi je na kraju iznimno drago da se sve poklopilo i da mu na ovaj način mogu zahvaliti. Uglavnom, dugo sam smišljao kako nazvati ovako veliku cjelinu, kako je objediniti, i supruga mi je sugerirala da bi sadržaj očeve poruke bio idealan – kaže Eugen Varzić.

Postav u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik trebao je biti predstavljen 2020., a odgađanje je Varziću otvorilo mogućnost razrade slikarske priče pa je ciklus portreta započet još 2017. slikom “Nedjelja” sada obogatio. Otišao je do startnih pozicija bavljenja realizmom na njemu svojstven način. I Vinicije B. Lupis, kustos ove izložbe, na dobar način uviđa da u Varzićevu radu nema previše dodirnih točaka s našim, nacionalnim realizmima koji su se javili posljednjih godina, jer njegovi su izvori, uzori i mentori drukčiji i sežu u Španjolsku.

– Da, počelo je s nonom Anom, koja je na slici “Nedjelja”, s njom sam upoznao Istru, dijalekte, povijest… ona je bila hrabra i pametna žena, doživjela je 97 godina i uspjela je vidjeti sliku. Ona je nona moje supruge i pošto su moji stari svi preminuli, s njom sam dobio onu toplinu i razumijevanje koje današnje none definitivno nemaju. Otišla je jedne srijede, nakon što je dan prije nazdravila šampanjcem i sa svima razmijenila nekoliko jednostavnih i mudrih rečenica. Ujutro je uz lumin stajala boca i sve je utihnulo. Ostala nam je samo ta slika koju sam prestao javno izlagati 2019. – otkriva Varzić.

 | Autor :

Za stvaranje je, kaže, samoća i bez pandemije nužna, a vrlo lako može je se dozirati pomoću digitalnih platformi na koje smo osuđeni posljednje dvije godine. Stoga mu lockdown nije teško pao i tu objektivno negativnu situaciju okrenuo je u svoju korist svakodnevno slikajući, što mu je bila i miniterapija od gomile loših vijesti.

– U fazi pandemije izrodila se i kvalitetna komunikacija i povezivanje s kolekcionarima i vlasnicima IBEX kolekcije, s kojima sam prošao desetke radionica, razgovora i analiza svog rada, izašao iz njih obogaćen i spreman na još veće izazove u likovnom izražavanju. Također, velika je promjena je da je moj likovni rad prepoznao Valamar riviera iz Poreča, koji mi je pokrovitelj za projekt samostalne izložbe u Dubrovniku, dakle prvi put imam službenu potporu iz mjesta iz kojeg dolazim, što mi u ovim nesigurnim vremenima iznimno puno znači – kaže.

Na njegovim su portretima njegovi prijatelji i poznanici. Modele poziva u atelijer, druže se, a rezultat su brojne fotografije iz kojih bira nekoliko onih koje će poslužiti kao početna točka rada.

 | Autor :

Inače, Varzić je podrijetlom Slavonac, svoj je put počeo rođenjem u Đakovu, gradio ga u Slavonskom Brodu, na Akademiji u Rijeci, Madridu, jedno vrijeme imao je atelijer u Parizu, a potom se vratio kući, ali u Istru, gdje živi i stvara u Kufcima, čije samotne zime pogoduju slikanju. Likovni radovi nalaze mu se u mnogim javnim prostorima i privatnim zbirkama. Likovno se usavršavao u Madridu, u radionici Eloya Moralesa. Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj. Jedan je od pet slikara iz Hrvatske čiji je rad uvršten u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe Gerharda Habarte. Slikanje mu je kao disanje pa, kaže, ako ne slika, postaje opasan za okolinu.

Cicciolina kao Botticellijeva Venera projekt pornhuba Šetnja elitnim muzejima uz vodič za erotiku i porno u remek-djelima

– Trenutačno radim na tome da se nakon otvorenja ove izložbe dobro odmorim, sagledam situaciju, jer već smo naučili da je planiranje danas neisplativo, i da nastavim u istom radnom ritmu. U rujnu me čeka izložba u Labinu, a nakon toga atelijer i rad na novim slikama jer za 2022. spremam veliku izložbu u motovunskoj galeriji Pet kula, gdje ću predstaviti i monografiju svojeg rada. I plan je ostati zdrav! – zaključuje Varzić.

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.