Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100. obljetnica rođenja

Joža Horvat – priča o moru i mobilizaciji protiv nepismenosti

18.12.1991., Zagreb - Joza Horvat, hrvatski knjizevnik, moreplovac i putopisac u posjetu redakciji Vecernjeg lista. Photo: Robert Belosevic/PIXSELL
Foto: Robert Beloševic/PIXSELL
10.03.2015.
u 16:18

Zbog filma 'Ciguli Miguli' koji je bio desetljećima zabranjen, Horvat se našao na crnoj listi komunističkog režima

Da je živ, danas, 10. ožujka, slavni hrvatski pisac i moreplovac Joža Horvat proslavio bi stoti rođendan. Autor dnevničkog bestselera "Besa", ali i romana "Mačak pod šljemom", "Waitapu" i "Sedmi be", umro je u umirovljeničkom domu nedaleko od Velike Gorice 26. listopada 2012. pa će danas na pročelju zgrade u ulici Medveščak 54 u Zagrebu, gdje je Joža dugo živio i stvarao, biti otkrivena spomen-ploča njemu u čast.

Rano pisanje

Ploču je izradio Jožin prijatelj i moreplovac, kipar Kosta Kostov, a na svečanosti se očekuje i Jožina udovica Renata, rođena Jesenski, nezaobilazna svjedokinja Jožina života. U Jedriličarskom klubu Uskok u Zadru već su obilježili Jožinu godišnjicu, a to će učiniti i u Čakovcu u klubu Prostor uz film "Ciguli Miguli", koji je desetljećima bio zabranjen. Joža Horvat, rođen u međimurskoj Kotoribi u obitelji s devetoro djece, pisati je počeo rano. Humoresku "Mobilizacija protiv nepismenosti" objavio je 1937. Kada se obitelj preselila u Zagreb, Joža je u obiteljskom bendu svirao bisernicu, prodavao peciva, igrao nogomet, radio kao liftboj. I napisao roman "Sedmi be", koji na ogled odnio Krleži.

Učlanio se u Komunističku partiju i upisao Filozofski fakultet. "Studij sam prekinuo kada je u moju domovinu banuo Hitler i njegove horde. Prestrašen i uznemiren kao ptica bez gnijezda otputio sam se u šumu", opisuje Horvat odlazak u partizane. Ratovao je na Baniji, u Slavoniji, na Kalniku. A kada mu se domovina našla u opasnosti 1991., Joža je odjenuo uniformu i krenuo na banijsko ratište. Sredinom sedamdesetih Renata i Joža izgubili su oba sina, Miću i Marka. Te tragedije opisuje u toplom romanu "Molitva prije plovidbe".

Klavir za brod

Iako se smatra da je Joža Horvat bio miljenik Titova režima, nije bilo tako. Da bi sagradili prvi brod "Skitnicu", Renata je morala prodati klavir, dva gradilišta, nakit, a Joža dvije lovačke puške. A kada je na putovanju oko svijeta sportskim jedrenjakom Besa na zapadnoj obali Sumatre promatrao otočić Engano na zalasku sunca, izgovorio je misao: "Od svih droga more je na najopojnije." A Joža je bio zakleti ovisnik o moru.

>> Odlazak velikana čiji je moto bio: Živi samo onaj koji za nešto živi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije