Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
medveščak 54

Joža Horvat dobio spomen-ploču na stoti rođendan

10.03.2015., Zagreb -  Povodom 100. rodjendana na procelju zgrade u kojoj je zivio Joza Horvat otkrivena je spomen ploca tom slavnom knjizevniku i moreplovcu. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
11.03.2015.
u 16:37

U zagrebačkoj kući Jesenski književnik rodom iz Međimurja Joža Horvat živio je i stvarao od 1948. do 2012. godine

Kuća Jesenski u ulici Medveščak u Zagrebu, u kojoj je od 1948. pa do 2012. godine živio i pisao veliki hrvatski književnik i moreplovac Joža Horvat, od jučer ima spomen-ploču otkrivenu u čast autorova stotog rođendana. Ploča je rad akademskog kipara Koste Kostova. Autor "Bese" umro je u listopadu 2012., a njegova udovica Renata zbog bolesti nije mogla sudjelovati na svečanosti koja je okupila stotinjak ljudi.

O Joži Horvatu kao književniku i antifašistu govorio je Velimir Visković, pozdrave iz piščeva rodnog Međimurja isporučio je predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak, a Jožu nisu zaboravili ni u zagrebačkom Yacht klubu. Izvatke iz Horvatova djela srčano je interpretirao Dubravko Sidor. Teatar Žar ptica na repertoaru ima Horvatov "Waitapu", roman za djecu koji bi trebala ponovno objaviti naklada Neretva. Njegov najslavniji sportski jedrenjak Besa, kojim je oplovio svijet, nalazi se u Splitu i u plovnom je stanju. 

>> Joža Horvat – priča o moru i mobilizaciji protiv nepismenosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije