Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska diva

Josipa Lisac 70. rođendan slavi koncertom u Beogradu

Josipa Lisac
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
16.01.2020.
u 13:30

Na svoj 70. rođendan 14. veljače pjevat će u Sava centru

Hrvatska glazbena diva Josipa Lisac Valentinovo i svoj 70. rođendan proslavit će 14. veljače koncertom u Sava centru u Beogradu.
"Kroz sve ove godine brojnih aplauza nisam doživjela neke padove, jer nisam letjela kroz euforiju. Uspjeh je da postojim. Neko odjednom postane slavan i onda sve brzo zgasne. Ako mi je darovan talent moram raditi na tome i itekako se potruditi da ga opravdam. Bez lažne veličine - imam svoje ime i prezime. I to je najjače, to otvara vrata. I kao takva ponovo sam ona djevojka iz Doma omladine koja mašta, sanjari i veseli se. I svaki put je moja odgovornost pred publikom sve veća", kazala je Josipa za srpski Blic.


Rođena je na Valentinovo 1950. godina, a svake godine na taj, za nju dvostruko značajan dan održi koncert.
Josipa Lisac počela se baviti glazbom još u djetinjstvu. Već je s deset godina počela pjevati u Dječjem Zboru RTV Zagreb. U tom razdoblju upoznala se sa klasičnom glazbom, etno i sakralnom te avangardnom glazbom. Sve to utjecalo je u njezino oblikovanje u izuzetnu glazbenicu. U srednjoj školi počela se zanimati za suvremeniju glazbu, za rock, jazz i slične smjerove. Postala je članicom rock grupe O’Hara, a zatim i grupe Zlatni akordi. Već je na svojim prvim nastupima plijenila pažnju najprije svojim izuzetnim vokalom, kojim je mogla obuhvatiti raspon od kontraalta do soprana, a onda i svojom pojavom.


Dok je imala samo 21 godinu, Josipa Lisac upoznala je Karla Metikoša, skladatelja i glazbenog producenta koji je postao i ljubav njenog života. On joj je bio poslovni i ljubavni partner. Njihova ljubav bila je posebna. Zajedno su radili na njezinim albumima i glazbenoj karijeri uopće, putovali su Amerikom, gdje su također nastavili glazbenu, a započeli Josipinu glumačku karijeru, živjeli su punim plućima, a Josipa sama kaže da im je svaki dan bio ispunjen, te se svaki činio kao da je Božić.


1991. godine ovu ljubavnu priču zadesila je tragedija. Karlo Metikoš je iznenada umro od infarkta. Josipa Lisac nakon Karla više nije imala ni jednog muškarca. Svake godine u prosincu, na obljetnicu Karlove smrti, Josipa organizira koncert, na kojem nastupa ona i mnogi njeni gosti. Naziva ga Koncertom za život, jer njime slavi život Karla Metikoša. Karlova ljubav i danas je dio Josipe, koja uvijek napominje da unatoč tome što je sama, zbog te ljubavi nikada nije usamljena.

U svojoj glazbenoj karijeri Josipa je dobila niz nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Višestruka je dobitnica Porina za vokal i pjevačicu godine, a 1996. godine dobila je odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za njene osobite zasluge u kulturi. 2004. osvojila je hrvatskog modnog Oscara.

Komentara 7

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
00:14 17.01.2020.

Josipa je naspram ovih koje nam mediji naturaju - istinska diva

NT
Neki Tamo
20:06 16.01.2020.

Divan glas, divne melodije, ostala je dosledna i divna, postala je klasik. Zelim joj divan koncert sa puno publike i da je zdravlje jos dugo posluzi. Pozdrav iz Novog Sada

BO
BoyX
18:45 16.01.2020.

Možeš i ostati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije