Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANITARNO Dražen Sirišćević o koncertu svjetskih zvijezda

Jose Carerras u Zagrebu pjevat će za maestra Šuteja

14.11.2008.
u 17:49

Jose Carerras i deseci svjetskih vokala 19. prosinca u dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu nastupit će na humanitarnom koncertu za dirigenta Vjekoslava Šuteja oboljelog od leukemije. Pjevačku akciju za svog prijatelja, pokrenuli su Jose Carerras, Zagrebačka filharmonija te Dražen Sirišćević, urednik i voditelj HTV-ove emisije “Opera box”.

- Na čiju inicijativu Carreras dolazi u Zagreb?
Čim je čuo da je Vjekoslav Šutej Điđi bolestan, Jose Carerras je nazvao bolnicu u Seattleu, gdje je i sam bio na liječenju i našao mu mjesto i doktore. Poslije toga je kontaktirao i nas te predložio da dođe pjevati u Zagreb. Kad se stvar pročula po svijetu počeli su nam stizati mailovi i od drugih pjevača koji su se željeti pridružiti akciji za liječenje Điđija.

- Koji su gosti potvrdili svoj dolazak i kako ste uskladili njihove termine s terminom koncerta?
Na sigurnoj listi imamo šest izvođača, a to su Agnes Baltza, Denyce Graves, Gruben Andrea, Inva Mula i naravno Jose Carerras. Još čekamo i Elenu Mosuc, Nadiju Michael, Rugeira Raimondia, Svetlu Vasilievu. Bilo je jako teško uskladiti njihove slobodne termine pa smo se vodili po Carerrasovom rasporedu koji dan prije nastupa u Njemačkoj, a dan poslije u Barceloni. Svi slobodni na 19. prosinca su nam se pridružili, a ostali su poslali dirljiva pisma podrške.

- Kako se radi o posebnoj prigodi, jeste li osmislili specifičan repertoar?
Svaki će pjevač otpjevati dvoje do tri arije, a njih će izabrati sami. Repertoar je sugerirao i sam Šutej pa će koncert biti vedar. Inva Mula će primjerice otpjevati albansku, a Agnes Baltza jednu grčku ariju. Svoje će “note” darovati bolesnom prijatelju te mu pjesmom pokazati da će optimizam sve riješiti u njegovu korist.

-  Osim za liječenje Vjekoslava Šuteja, dio novca od koncerta donirat ćete i za Zakladu Ana Rukavina. Čija je to bila ideja?
Kad su pjevači rekli da hoće pjevati za njega, Điđi je rekao: “Može, ali ako će dio otići i za Zakladu Ana Rukavina”. Zato nastojimo skupiti što više novca ne bi li pomogli izliječenje što većeg broja ljudi. To je bila njegova zamisao jer zna da bi Ana Rukavina, da je imala donore, vjerojatno danas bila živa. Suradnju s Zakladom Ana Rukavina na sebe će preuzeti Zagrebačka filharmonija na čelu s ravnateljem Miljenkom Puljićem.

-  Hoće li Vjekoslav Šutej i njegova obitelj moći prisustvovati koncertu?
19. prosinca u 20 sati na koncert će prenositi Hrvatska televizija, ali ćemo ga i snimati. No, potrudit ćemo se pronaći način i da ga Điđi vidi u Seattleu jer će mu to dati dodatnu snagu i vjeru u izlječenje. Iako je uključen u organizaciju koncerta bilo bi mu drago vidjeti i koliko prijatelja i obožavatelja ima.

-  Otkrijte nam čime vas je osvojio maestro Vjekoslav Šutej. Kakva je osoba i prijatelj?
Điđija znam još iz Rijeke. On je fakin kakav bi ja htio biti! Obojica smo kao studenti radili na televiziji kao asistenti u glazbenom programu. A i emisija “Opera box” za svoju slavu zahvaljuje njemu. Naime, kad mu je svjetska karijera krenula, uvijek nam je dovodio najveće zvijezde. Ulazili smo im u apartmane, automobile, kazališta.

Bilo je dovoljno reći “Prijatelji smo Điđija Šuteja” - i sva su nam vrata bila otvorena. Omiljen je jer je pun energije i ne poznaje prepreke. Siguran u sebe, osvajao je sve s kojima je radio i dobivao šanse da pokaže svoj talent, a njegovo fakinsko držanje pratili su optimizam, upornost i rad. Zbog toga je u svemu uspio, pa se nadam da će pobijediti i bolest.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije