Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Noah Hawley "Prije pada"

Jesu li mediji postali okrutne poluge zamračivanja istine?

Naslovnica knjige
Foto: Arhiva Profil
18.10.2016.
u 10:59

utor je poznati je američki pisac, scenarist i producent, kojeg hrvatska javnost najviše poznaje kao autora i producenta superpopularne serije “Kosti” te kao scenarista, producenta i kreativnog direktora nagrađivane serije “Fargo”

Pad privatnog aviona u kojem se nalaze bogati i slavni. Tako počinje roman “Prije pada” Noaha Hawleya (Profil, urednica Adriana Piteša, prijevod Dražen Čulić, 119 kuna). Preživio je čovjek koji se slučajno našao na tom letu, a uspio je spasiti i četverogodišnjeg dječaka koji postaje posljednji član vrlo bogate obitelji medijskog mogula.

Noah Hawley, autor ovog uzbudljivog krimića, u kojem pratimo istragu o nesreći, ali i dozajemo tko su bili ljudi u tom avionu, kakve su živote vodili te je li netko od njih izazvao rušenje aviona, poznati je američki pisac, scenarist i producent, kojeg hrvatska javnost najviše poznaje kao autora i producenta superpopularne serije “Kosti” te kao scenarista, producenta i kreativnog direktora nagrađivane serije “Fargo”.

Ovdje on uz uzbudljiv psihološki triler piše i sjajnu analizu medija te se s pravom pita jesu li mediji u današnje vrijeme lešinari koji ne prezaju pogaziti pravila profesije, a sve kako bi dobili gledatelja (ili čitatelja, sasvim je svejedno) više. Afera s prisluškivanjem (jer i ovdje je u pitanju sudbina djeteta) očito je preuzeta iz stvarnosti i podsjeća na najsramotniji medijski skandal u 21. stoljeću, kada je otkriveno kako su tabloidi u vlasništvu Roberta Murdocka hakirali mobitele i telefone mnogih poznatih osoba, a sve je otkriveno upravo na slučaju hakiranih telefona roditelja ubijene djevojčice Milly Dowler, zbog čega je obitelj vjerovala da je ona još uvijek živa. U stvarnosti Murdock je ukinuo sporni News of the World, tabloid koji je postojao 168 godina i isplatio višemilijunske odštete, u romanu “obračun” se događa pred TV kamerama. Obje priče najblaže rečeno ne laskaju medijskim djelatnicima, a ova iz romana povećava njegovu uzbudljivost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije