Naslovnica Kultura Kazalište

Jelena Miholjević: Stela je ona glumica koja ne dozvoljava da je netko pregazi

13. ožujka 2019. u 16:17 0 komentara 437 prikaza
Foto: Marko Lukunić/PIXSEL

“Kada mi netko kaže Stela, moja je prva asocijacija Marlon Brando koji urla pod balkonom”, govorim Jeleni Miholjević koja igra glavnu ulogu u drami Dine Pešuta “Stela, poplava”, koja će svoju praizvedbu doživjeti na sceni Dramskog kazališta Gavella 16. ožujka, u režiji Selme Spahić.

Jelena se smije i odgovara da njena Stela nije to, ali je vrlo moćna posveta koju je ovaj mladi dramatičar (Dino Pešut rođen je 1990.) napisao svim glumicama, ali i kazalištu, velika i čarobna uloga u kojoj ona u svom zadnjem dijalogu sa sinom govori da su to “glumice koje ne daju da ih se pregazi”.

Stazić kao bivši ravnatelj

A “Stela, poplava” drama je za koju je Dino Pešut 2016. godine nagrađen Nagradom Marin Držić, koju je dobio čak pet puta. U središtu priče je glumica, velika zvijezda bivše države, umjetnica, feministica, društveno angažirana osoba, koju gledatelji sreću u trenutku kada u sobi hotela u Sarajevu čeka izlazak na crveni tepih. To je gala večer u kojoj će joj biti dodijeljena nagrada za cjelokupan doprinos kulturi, a oko nje su članovi njene (disfunkcionalne) obitelji: sin, nagrađivani redatelj, i kći političarka te njoj bliski ljudi; ostarjeli bivši ravnatelj Gavelle (glumi ga Darko Stazić), njen dugogodišnji gej prijatelj koji je zapravo odgojio njenu djecu, novinarka na rubu samoubojstva...

– Divan tekst i divna uloga – tvrdi Jelena Miholjević i dodaje kako je vrlo ponosna da je baš njeno matično kazalište Gavella odlučilo praizvesti ovaj tekst. Ističe kako u Hrvatskoj imamo odličnih mladih autora čija djela teško stižu pred kazališnu publiku i kako je to problem koji što prije treba riješiti jer ti mladi ljudi itekako imaju što reći.

Jelena Miholjević otkriva nam kako su Stela i ona po mnogočemu slične, ali i različite:

– Na neki je način Dino napisao tekst koji je svojevrsna dijagnoza našeg društva i kazališta, u kojem Stela govori ono što mnoge glumice zapravo misle, ali i žive. Tako ja u komadu govorim kako mi cijeli život i radni vijek nijedan novinar nije uputio nijedno intelektualno pitanje. A ja u stvarnom životu? Kako da mi taj njen stav ne bude blizak? Pa kada pogledam što o meni zna sveznajući Google, ja sam žena koja ima mladog muža i koja je rodila u četrdesetima, a sve ostalo kao da se i nije dogodilo – objašnjava Jelena Miholjević.

Uskoro kabaret “Preko veze”, koprodukcija kazališta Kerempuh i Moruzgva Ivan Leo Lemo: Za sve nepošteno i nelegalno krivi su muškarci

Prvakinja Gavelle otkriva kako prije rada na ovoj predstavi nije poznavala Dinu Pešuta, ali da sada neposredno pred premijeru o njemu misli kao o bliskom prijatelju jer puno su razgovarali, ne samo o drami i njenoj ulozi već o kazalištu, životu, trenutku u kojem živimo. Sličnim komplimentima obasipa i redateljicu Selmu Spahić, za koju kaže da ju je oduševila blagim i intuitivnim načinom na koji je gradila ovu predstavu i njenu ulogu za koju kaže da je “čudo za svaku glumicu”.

Novo iz Teatra Rugantino Što kada stvari izmaknu kontroli dok naručujete pastuha za jednu noć?

Haljina Matije Vujice

Predviđa Jelena Miholjević da će ova predstava dugo i uspješno živjeti, i to ne samo na sceni Gavelle, i zato je još svjesnija odgovornosti koja leži na autorskoj i glumačkoj ekipi koja je “kriva” za praizvedbu novog domaćeg dramskog teksta. Otkrila nam je i to da njena Stela balansira u krajnostima; na prvi je pogled beskućnica, na sljedeći već glamurozna zvijezda. Kako bi u tome uspjela, pomogla je Matija Vuica. Naime, kostimografkinja predstave je Marita Ćopo, ali za svoju gala večer Stela nosi haljinu Matije Vuice, baš kao što i dolikuje glamuroznoj glumačkoj zvijezdi, koja, kaže Jelena, ima opak jezik, ali i na taj način skriva kako se teško nosi s godinama koje su došle – i prošle.

Uz Jelenu Miholjević u predstavi glume: Tena Nemet Brankov, Filip Križan, Darko Stazić, Ksenija Pajić, Sven Šestak, Marko Petrić i Igor Kovač, a od autorske ekipe tu su i dramaturginja Bojana Vidosavljević, scenograf Igor Pauška, autori glazbe Alen i Nenad Sinkauz te koreograf Pravdan Devlahović.•

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.