Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Malin Persson Giolito "Živi pijesak"

Je li Maja žrtva ili ubojica koja je slučajno uspjela ostati živa?

Foto: arhiva Fraktura
30.09.2019.
u 13:44

Čak i za one koji su se s pričom romana “Živi pijesak” već sreli – i to u uspješnoj TV seriji na Netflixu – vrijedi preporuka da svakako pročitaju ovu knjigu. Naime, priča je to koja će, nažalost, postajati sve aktualnija u suvremenom svijetu, čije frustracije navode (uglavnom) mlade da pucaju po svojoj okolini, prvenstveno školi.

Roman “Živi pijesak” Malin Persson Giolito (Fraktura, urednik Roman Simić, prijevod Sandra Ljubas, 149 kuna) tematizira masovno ubojstvo počinjeno u elitnoj švedskoj školi koju pohađaju djeca iz najbogatijih obitelji, i čini to kroz formu sudskog procesa. Naime, u učionici u kojoj je počinjen masakr živa je ostala samo jedna djevojka – osamnaestogodišnja Maja, a autorica priču o sudskom procesu toj istoj Maji koja je optužena za sudjelovanje u tom masakru u kojem je ubila dečka i najbolju prijateljicu vraća u prošlost te kroz život povlaštenih srednjoškolaca (u čijim životima sudjeluju i prodavači droge i nimalo povlašteni mladi migrant iz Senegala) zapravo raščlanjuje švedsko društvo i način na koji obilje (ili bogatstvo, kako vam drago) postaje zamjena za sve: od prijateljstva, preko roditeljske ljubavi do zdravog razuma.

Stoga je ovaj roman istovremeno sudski triler, ali i uzbudljiv psihološki triler te ne čudi da je proglašen najboljim švedskim krimićem (2016.) te najboljim nordijskim i europskim krimićem (2018.).

Napetost u ovom romanu ne popušta doslovno do zadnjih stranica na kojima čitatelj doznaje presudu, a kroz priču o srednjoškolcima, njihovim prijateljstvima, ljubavima i autodestrukciji čitamo ne samo priču o njihovim roditeljima, okruženju i društvu u cjelini već autorica tematizira i velike teme suvremenog svijeta: što je pravda, a što istina, jesu li baš svi nevini dok im se ne dokaže suprotno i kakav poguban utjecaj na to imaju moderni mediji. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije