Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJNE SLIČNOSTI

James Cameron niječe da je okrao braću Strugacki

James Cameron
Reuters
14.01.2010.
u 14:55

Kad se "Avatar" počeo prikazivati u Rusiji, brojni tamošnji čitatelji znanstvene fantastike uočili su mnoge sličnosti sa serijalom o "Podnevnom svijetu" najpopularnijih ruskih ZF pisaca, braće Arkadija i Borisa Strugackog.

"Podnevni svijet" ciklus je od desetak romana koje su u šezdesetima napisali Arkadij i Boris Strugacki, a u njemu se – slučajno ili ne – pojavljuje baš bujni svijet džungli po imenu Pandora, a humanoidna rasa koja na njemu živi zove se Nave. Opis te Pandore Strugackih i njihovih Nava sasvim je različit od Cameronove Pandore i njegovih Na'vija, ali opet...

Cameron je već s Terminatorom, svojom prvom uspješnicom, imao problema zbog  dodirnih točaka s književnim djelima, i nakon sudske presude morao je platiti odštetu poznatom američkom ZF piscu Harlanu Ellisonu i na špicu filma kao inspiraciju za scenarij ubaciti i Ellisonovu priču "Demon sa staklenom rukom". No, Cameron kaže da je scenarij za "Avatar" napisao još 1994. i da su ideje u njemu, bez obzira na slučajne sličnosti, isključivo njegove.

Danas 76-godišnji Boris Strugacki (Arkadij je umro 1991.) kaže da još nije pogledao "Avatar" i da ne planira nikakvu tužbu protiv Jamesa Camerona, ali brojna ruska glasila su, pišući o filmu, istakla te sličnosti s djelima popularnih ruskih pisaca.

Premda su na anglofonom tržištu slabije poznati, braća Strugacki su ne samo u bivšem SSSR-u nego i u ostatku Europe popularni autori; njihova djela bila su prevođena i u Istočnoj i u Zapadnoj Njemačkoj, a nekoliko njihovih knjiga bilo je objavljeno i u bivšoj Jugoslaviji, uglavnom u srpskim prijevodima; bilo bi lijepo da se, makar povodom "Avatara", neki naš izdavač prisjeti tih sjajnih pisaca i objavi na hrvatskom neki od njihovih boljih romana, poput "Трудно быть богом " ("Teško je biti bog") ili "Пикник на обочине" ("Piknik kraj puta" po kojem je Andrej Tarkovski snimio kultni film "Stalker").

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije