Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Izložba Alexandera Caldera: Magija skulpturalnog pokreta

Izložba u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu prva je u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe koja predstavlja dio opusa ovog, u povijesti moderne umjetnosti iznimno važnog kipara, jednog od najvažnijih inovatora u skulpturi prošloga stoljeća
31. prosinca 2019. u 13:10 0 komentara 63 prikaza
Alexander Calder

Ne propustite pogledati izložbu najslavnijeg američkog kipara XX. stoljeća Alexandera Caldera u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu koju je do sada pogledalo preko 20.000 posjetitelja. Izložba traje još samo do 05. siječnja 2020. godine!

Magija skulpturanog pokreta Izložba Magija skulpturanog pokreta - izložba najslavnijeg američkog kipara Alexandera Caldera

Za izložbu u Umjetničkom paviljonu skulpture i slike Alexandra Caldera posudili su najznačajniji europski muzeji poput: Centre Georges Pompidou (Paris, Francuska), Tate Modern (London, Velika Britanija), Ludwig Museum (Köln, Njemačka), Louisiana Museum (Danska), Fondation Maeght (Francuska) i Peggy Guggenheim Collection (Venecija, Italija). Stoga, ovo je prilika da se na jednom mjestu susretnete sa nekolicinom radova ovog slavnog kipara koji se čuvaju u najznačajnijim europskim muzejima i doživite Calderovu umjetnost u prostoru Umjetničkog paviljona.

Izložba u Umjetničkom paviljonu obuhvaća dio kipareva opusa po kojemu je najpoznatiji, jer je riječ o njegovim skulpturama mobilima i stabilima.  Alexander Calder ubraja se među najznačajnije kipare XX. stoljeća, kao predstavnik kinetičke i apstraktne umjetnosti, a njegovi mobili i stabili danas su prepoznatljivi diljem svijeta i može ih se vidjeti u mnogobrojnim europskim i svjetskim muzejima kao i na javnim površinama brojnih gradova. Izložba u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu prva je u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe koja predstavlja dio opusa ovog, u povijesti moderne umjetnosti iznimno važnog kipara, jednog od najvažnijih inovatora u skulpturi prošloga stoljeća. Calder nije prvi umjetnik koji je „pokrenuo” skulpturu.

Postav velike izložbe američkog kipara Alexandera Caldera u Umjetničkom paviljonu Alexander Calder Bajka u Umjetničkom paviljonu: Postavljena izložba “Magija skulpturalnog pokreta”

Učinili su to prije njega u svojim djelima i Marcel Duchamp i Aleksandr Rodčenko i Naum Gabo, ali Calder je bio najtemeljitiji i najdosljedniji u eksperimentiranju. Potpuno je bio predan istraživanju pokreta u skulpturi te tome posvetio (gotovo) cijelu svoju umjetničku karijeru. Izložba je još jedna u Ciklusu Najveći kipari XX. stoljeća, koji je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu započet 2014. godine izložbom Joana Miróa, nastavljen 2015. godine retrospektivnom izložbom francuskog kipara Augustea Rodina te potom izložbom švicarskog kipara Alberta Giacomettija.

Neka vam posjet ovoj izložbi označi lijep početak 2020. godine! Počastite se izlaskom u Umjetnički paviljon i razgledajte izložbu Alexandera Caldera do kraja ovoga tjedna. Radno vrijeme galerije je u četvrtak. 2. siječnja, od 11 do 20 sati, a petak, subotu i nedjelju od 11 do 21 sat.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.