Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Lara Prescott "Čuvarice tajni"

Iza velikih muških ideala stoje žene, koje onda završe u gulagu ili kao dvostruke špijunke

arhiva Znanje
13.07.2021.
u 11:40

Jesti li pročitali “Doktora Živaga”, slavni roman Borisa Pasternaka zbog koje je 1958. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost? Ako je odgovor negativan, a sve što znate o toj temi svodi se na istoimeni hollywoodski spektakl Davida Leana iz 1965. godine, tada preporuka glasi: prvo pročitati “Čuvarice tajni” jer one će vas sasvim sigurno natjerati da u ruke uzmete i ruski klasik. Prvi i peti put, sasvim je svejedno.

“Čuvarice tajni” su roman Lare Prescott (Znanje, urednica Mirna Šimat prijevod Lidija Milenković-Ečimović, 129 kuna) koji donosi priču o godinama hladnog rata, razvedenu na dva glavna tijeka – jedan prati sve što se događalo u tadašnjem SSSR-u u godinama kada Pasternak završava roman, a partijska vrhuška ga zabranjuje, kao i njegovu odluku da unatoč zabrani objavi roman, tj. rukopis da talijanskom izdavaču, kako bi on ipak ugledao svjetlo dana, iako zna da ga takva odluka može stajati života. Drugi dio priče događa se u Sjedinjenim Američkim Državama, u daktilografskom birou CIA-e, iz kojeg tajne službe regrutiraju mlade žene koje su sposobne obaviti i drukčije zadatke od hvatanja diktata i prepisivanja dokumenata.

U obje priče žene su tek sredstvo kojim se muškarci služe ne bi li postigli neke svoje ciljeve, ma koliko uzvišeno oni njima zvučali. Tako Pasternaku ništa nije važnije od njegova djela, pa iako i sam prolazi teška iskušenja, prava žrtva romana je njegova ljubavnica, žena po kojoj je stvorio lik Laure. On umire mirno u svom krevetu, okružen obitelji, a ona drugi put završi u gulagu. Ni priča s druge strane oceana nije ništa sretnija po američke junakinje romana.

Autorica tako kroz uzbudljiv dio povijesti, kroz priču o velikom književnom djelu, jasno pokazuje da iza svih velikih muških ideala (borbi, ratova...) stoje žene koje stradavaju bez ikakve stvarne krivice. One u tim situacijama nisu čak ni kolateralne žrtve, već plaćaju zbog tužne činjenice da su voljele nekog muškarca (ili ženu), a on (ili ona) su tu ljubav uzimali zdravo za gotovo. I tada je neizbježan put u gulag ili u ulogu dvostruke špijunke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije