Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva monografija o Hrvatskoj na engleskom

Iz Londona Croatia ide u cijeli svijet

monografija
14.12.2009.
u 18:01

Velebna publikacija predstavljena je nedavno u Londonu. Otada se nižu prikazi u britanskim novinama i časopisima, sve hvalospjevi akademskoj razini.

Od vremena kada je 1887. u Londonu objavljena knjiga “Dalmacija, Kvarner i Istra” bogato ilustrirana crtežima i pastelima Thomasa Grahama Jacksona u Britaniji do danas nije tiskano djelo takve kvalitete i značaja za hrvatsku baštinu, umjetnost i arhitekturu kakvo je upravo obznanjena monografija “Croatia” izdavačke kuće Frances Lincoln Limited iz Londona.

Malo je reći dobili smo veličanstvenu ukoričenu škrinjicu najreprezentativnijih hrvatskih spomenika od antičkih vremena do dvadesetog stoljeća s kojom možemo na put oko svijeta. Iza takvog pothvata, koji je uključio najpoznatija britanska imena za pojedina područja i nekolicinu naših (svi su se odrekli honorara), stoji već poznato ime lady Jadranke Njerš Beresford Peirse, Hrvatice udate za sir Henryja, koja kroz udrugu International Trust of Croatian Monuments od 1991., dakle od rata, svojim nesebičnim angažmanom djeluje na promicanji hrvatske kulture.

Ona, naravno, ističe brojne suradnike, osobito našu Inu, sponzora monografije, te pomoć Restauratorskog zavoda Hrvatske. Treba spomenuti uvodničara lorda Johna Juliusa Norwicha, povjerenika udruge, povjesničara i poznato lice s britanske televizije, pripadnika britanskog visokog društva, čije ime ne bez razloga stoji na naslovnici.

 Velebna publikacija predstavljena je nedavno u Londonu. Otada se nižu prikazi u britanskim novinama i časopisima, sve hvalospjevi akademskoj razini. Do lady Jadranke stižu komentari onih koji su već surfali stranicama monografskog formata: nerijetko, čak i veliki znalci, iznenađeno otkrivaju da popunjavaju praznine u znanju.

 Oko ovog projekta još je mnogo posla, promocija je počela i knjiga se dobro prodaje u cijelom svijetu. U međuvremenu je dospjela u dom princa od Walesa, 21. prosinca dobit će je vojvoda od Gloucestera, a čim se pruži prilika i dobit će je bivša britanska premijerka lady Thatcher, kaže lady Jadranka.

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:34 14.12.2009.

To su izgradili neki raniji ljudi. Mi smo samo nagrdili krajolik ružnim apartmanima.

ZA
zagreb8
21:59 14.12.2009.

neznam bas dali lady tatcher vise zna razliku izmedju tvrdog i mekog kuhanog jaja

OB
-obrisani-
13:19 15.12.2009.

ljudi ne pišite bedastoće, koga u londonu zanima hrvatska i Jadranka Njerš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije