Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama HNK Zagreb putuje u Budimpeštu

"Ivanov" gostuje na uglednom festivalu MITEM

Foto: arhiva HNK Zagreb
26.04.2018.
u 12:31

Na ovogodišnjem, 5. međunarodnom festivalu MITEM u Budimpešti zagrebački HNK nastupau nedjelju 29. travnja s predstavom "Ivanov" Antona Pavloviča Čehova u režiji Eimuntasa Nekrošiusa.

MITEM pet godina zaredom okuplja ugledne svjetske teatre, a ove godine će se uz Hrvatsku predstaviti kazališta iz Belgije, Estonije, Indije, Libanona, Mađarske (National Theatre Budapest), Njemačke (Berliner Ensemble, Theater an der Ruhr), Italije, Rusije (Aleksandrinsko kazalište, Državno kazalište Vahtangov, Tovstonogovo dramsko kazalište Bolšoj), Rumunjske, Srbije, Slovenije, Tunisa i Ukrajine s čak 27 predstava.  Cilj Festivala je poticanje različitosti i znatiželje te razmjena umjetničkih trendova, stoga je ovogodišnji moto festivala: Rođeni smo za ljubav, a ne za mržnju.

Drama HNK Zagreb se predstavlja "Ivanovim", a to je jedan od prvih Čehovljevih komada, napisan 1887. godine, nakon čega je autor dvije godine dorađivao predložak, koji je premijerno izveden u Sankt Peterburgu. Zagrebačka premijera predstave održana je 5. svibnja 2017. godine. Redatelj Eimuntus Nekrošius, jedan od najslavnijih kazališnih redatelja današnjice, stvorio je predstavu koja se preporučuje svakome tko voli pravo, ozbiljno kazalište, onome koji ima vremena i želje „stati na loptu” i odmoriti se u mraku HNK-a od svakidašnje životne jurnjave. Scenograf i oblikovatelj svjetla je Marius Nekrošius, kostimografkinja Nadežda Gultiajeva, oblikovatelj zvuka Tauras Čižaš.

A o ovom najnovijem gostovanju  na uglednom festivalu, Dubravka Vrgoč,  intendantica zagrebačkoga HNK kaže: 

- Iznimna nam je čast da možemo predstaviti Čehovljeva "Ivanova" u režiji slavnoga Eimuntasa Nekrošiusa na prestižnome međunarodnom festivalu. Ta je predstava već oduševila publiku u Sankt Peterburgu u listopadu prošle godine na festivalu Baltički dom te se nadamo da će i u Budimpešti publika prepoznati ambiciju redatelja i ansambla da kroz Čehovljeve replike opiše tjeskobu našega vremena i naše (ne)mogućnosti snalaženja.

Naslovnu ulogu u ovoj predstavi tumači  Bojan Navojec, a glume i: Lana Barić, Dragan Despot, Goran Grgić, Alma Prica, Luca Anić, Luka Dragić, Nina Violić, Slavko Juraga, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Olga Pakalović, Franjo Kuhar, Silvio Vovk i Ivan Glowatzky. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije