Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Kožarić

Umjetnik koji je uspio utvrditi i identitet neba

02.10.2013., Zagreb - Ivan Kozaric, hrvatski umjetnik i kipar. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
09.06.2015.
u 09:44

U zagrebačkom MSU proslavit će 94. rođendan,a premijerno će biti prikazan i dokumentarni film "Sve pršti od ljubavi" redateljice Gordane Brzović

Kad je prije dvije godine u zagrebačkoj Galeriji Forum otvorena slavljenička izložba akademika Ivana Kožarića "Devedeset druga mu je godina tek", brundalo se čemu svi ti zlatni falusi uokolo. Da, Galerija Forum bila je ispunjena uspravnim zlatno obojenim kipovima muškosti, tako da se ni voditelja galerije Antuna Maračića ni predsjednika HAZU Zvonka Kusića nije dalo snimiti dok govore svečane riječi o umjetniku, a da u kadru ne bude nijedan zlatni falus.

Pristojne su skulpture bile izložene na katu. Tamo smo i shvatili da je to "Kožina" rasprava o identitetu, kao što je njegova čuvena plava crta na bijelom papiru nazvana "Visoko nebo" nepogrešivo odredila identitet neba! Ta Kožarićeva plava crta, kao i čuveno "Prizemljeno sunce" oblikovano istom energijom redukcije, dala je impuls akademskom slikaru Vaastu Colsonu iz Amsterdama koji je u svibnju i lipnju na rezidencijalnom boravku u zagrebačkom MSU oblikovao umjetničku knjigu na gorgonaški pa, dakle, i Kožarićev način.

Njome će i drugim svojim djelima u srijedu 10. lipnja MSU obilježiti 94. Kožarićev rođendan! Uz Colsonov program "Hello M_ster Kožarić" u MSU-ovoj dvorani Gorgona i Atelieru Kožarić, od 18 do 21 sat, premijerno će se prikazati i dokumentarni film "Sve pršti od ljubavi" redateljice Gordane Brzović

>> Pogledajte što svi žele vidjeti u zagrebačkim muzejima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije