Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najpopularniji izlošci

Pogledajte što svi žele vidjeti u zagrebačkim muzejima

muzej grada Zagreba
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
19.05.2015.
u 12:15

U povodu ovogodišnjega Dana muzeja provjerili smo u nekima od najvećih zagrebačkih muzeja što se kod njih najviše posjećuje i koji su eksponati najomiljeniji posjetiteljima

U kulturnom životu Zagreba muzeji su konstanta koju se doista nikada ne smije zaobići. Zagrepčani svojim muzejima daju dužno poštovanje, oni su dobro posjećeni, a mi smo jučer održani Dan muzeja iskoristili da bismo provjerili na što građani u njima najviše obraćaju pozornost.

Muzej za umjetnost i obrt još je za ovogodišnju Noć muzeja anketirao posjetitelje kojih im je 18 eksponata najdraže, od njih 3000 u stalnom postavu. Kao najomiljeniji posjetitelji su izabrali Kabinetski ormarić iz 17.stoljeća sa Sicilije, prema britanskom časopisu The Burlington iz 2014. jedan od najočuvanijih takvih uopće.

Emotivni predmeti

Na drugom mjestu je harfa majstora Nadermana izrađena u Parizu 1784., a treće mjesto pripalo je fotografiji Skok grofa Stjepana Erdödyja iz 1895.

U Muzeju prekinutih veza kažu kako, ovisno o tome koje emocije izazivaju, publika izdvaja različite predmete.

–Ako bismo morali izdvojiti predmet koji je posjetiteljima najveće iznenađenje, onda je to sjekira kojom je djevojka raskomadala sav namještaj svoje partnerice nakon što je saznala da je zaljubljena u drugu ženu – kaže Ivana Družetić iz muzeja. Kao najemotivniji dio postava gotovo se u pravilu ističe soba s predmetima o prekidima odnosa između djece i roditelja.

–Jedna od šokantnijih priča stoji uz crnu štiklu prostitutke iz Amsterdama - cipela predstavlja uspomenu na noć u kojoj je u jednom klijentu prepoznala ljubav iz djetinjstva – ističu u muzeju.

Što se Arheološkog muzeja tiče, trenutačno je najposjećenija gostujuća izložba Sjeverni Iberi: život smrt i ritual s druge strane Pirineja, a od stalnog postava najatraktivnije su egipatska i etruščanska zbirka u kojoj su i Zagrebačka mumija te Lanena knjiga, zatim Vučedolska golubica iz pretpovijesnog odjela te glava carice Plautile (poznatija i kao Solinjanka), koja je lani nakon 40 godina vraćena u stalni postav. Muzejska savjetnica i voditeljica pedagoškog odjela u Muzeju suvremene umjetnosti Nada Beroš ističe da u toj novozagrebačkoj ustanovi najmlađe najviše interesira Dvostruki tobogan Carstena Hollera.

Vrijedno slikarstvo

Stručnu publiku koja dolazi i iz drugih država zanimaju djela Gorgonaša poput Beskonačnog štapa Josipa Vanište. Posjećena je i Ženska kuća Sanje Iveković, Atelier Ivan Kožarić, a djecu oduševljava i Kožarićev prevrnuti Renault 4.

–Prometna sredstva najviše privlače posjetitelje, pogotovo djecu, a odrasle Mercedes S iz 1927. Nezaobilazan je izložak podmornica koju ne otvaramo stalno, a moram istaknuti Planetarij koji je jedinstven u susjednim zemljama, jer će vas kroz njega provesti i profesionalni vodič – kaže Marijo Zrna iz Tehničkog muzeja.

U Muzeju Mimara ističu kako cijeli njihov postav budi podjednako zanimanje posjetitelja, no bogata slikarska zbirka ipak najviše.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije