Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj u Tvornici

Ima dobrih mladih hrvatskih bendova, ali nema scene

Angelina Jolie Megan Fox
Reuters i AFP
02.06.2011.
u 16:57

Malo je originalnosti i ideja pa bendove koji vrijede i imaju što ponuditi nije moguće zaobići

Da smo mi imali ovakve uvjete, završili bismo u New Yorku – komentirao je jedan od junaka novoga vala kada je zašao u jedan od zagrebačkih kompleksa u kojima vježbaju današnji bendovi, uglavnom oni mladi. Svaki od takvih kompleksa ima po nekoliko potpuno opremljenih prostorija u kojima dvosatno sviranje na Marshallovim pojačalima i bubnjevima Tama po članu stoji koliko jedno piće u kafiću. Bendovi se redaju kao na traci. A istodobno se postavlja pitanje – gdje su?

S izuzetkom “Kino Kluba”, neki novi "rokerskiji" bend nije ni primirisao nekom mainstrem-uspjehu već godinama. U svakom slučaju, dobri uvjeti nisu presudni. Povučemo li usporedbu s diskografijom, daleko su zagriženiji diskofili bili nekada kada su se dobre nove (licencne) ploče pojavljivale na kapaljku, nego danas kada je do svih izdanja svijeta potreban jedan klik mišem. Glazba, rokerska osobito, naprosto je izgubila svoju snagu na tržištu prezasićenom svim i svačim, a posebno brzopotrošnim tričarijama.

Krivica iznutra

No, koliko odgovornosti snose sami bendovi? Čini se dosta. Na natječaj “Ima nas još” zagrebačke Tvornice, koji je uz aktualni natječaj Hrvatskog radija, najbolji presjek nove glazbene scene u Hrvatskoj, prijavilo se stotinjak bendova. Od toga ih je jedva desetak nategnuto za tri polufinalne večeri, nakon kojih će u subotu pobjednik biti izabran između bendova “Ignor”, “Ruiz”, “Moskva”, “Pištolj na gumene metke” i “Radioaktiv”.

Stotinjak bendova sasvim je solidan uzorak na kojem se mogu uočiti glavni nedostaci. Velika većina novih bendova zvuči tako da su sami sebi svrhom, odnosno da ispunjavaju živote i vrijeme svojih članova, malo što mogu značiti nekome sa strane. Slavonski bendovi uglavnom i dalje kopiraju “Partibrejkerse” i “Majke”, južnjaci idu prema hip-hopu i reggaeu, često više po inerciji nego zato što imaju mnogo ponuditi, a punkerskih je bendova kao u zlatno vrijeme punka. Posebna su priča heavy-metal bendovi koji sa svim vrstama i podvrstama žanra (od gothica, industriala itd.) najviše ostavljaju dojam da su sami sebi okrenuti i dovoljni.

Sjajni "Ignor"

No i u takvim uvjetima hrvatsku scenu čeka veliki novitet – zagrebački punkerski bend “Ignor” čija je pjesma “Pun mi je rac” već postala kultna, a sasvim sigurno će uskoro pokupiti onaj dio mladih ljubitelja čvrstog punk-popizma kojima je “Kino Klub” previše ljigav. Takvu lakoću i opuštenost u pristupu tekstovima i pjesmama imaju samo bendovi kojima je uspjeh već počeo gledati u oči. Riječka “Moskva” nekome može djelovati zrno pretenciozna, što je također dio riječke rokerske tradicije, ali riječ je  o potpuno zaokruženu projektu koji neće proći bez odjeka, dok bi pulski “Radioaktiv” s više pjesama poput “Kazne” mogao brzo postati miljenik radijskih postaja. Zagrebački bend “S3ngs” nije se prijavio na natječaj, ali na osnovu debi-albuma može ih se svakako svrstati u velike potencijale. Ukratko, ima dobrih bendova, ali scene ni za lijek.

Komentara 9

BI
Bisera
23:05 02.06.2011.

ma nima ---------------veze-----------reka je oliver

JD
Joy Division
02:49 03.06.2011.

Hajde molim vas Oremoviću, kakva originalnost. Ovo (Ignor) zvuči kao kopija Blink-a ili Sum 41, uz jeftin tekst (nije da su navedeni bendovi imali bolje tekstove). Ako je ovo izvrstan, kreativan bend nove generacije ne želim ni zamišljati kakvi su ostali...

KI
kirbyy
09:44 06.06.2011.

koliko ljubomornih komentara, to je za plakati! stalno se govori kako nitko ne prati i ne piše o mladim bandovima, a onda kada se pojavi tekst koji fino opiše stanje na sceni, zašto netko valja, zašto većina ne, onda pametnjakovići pišu o potplaćivanju novinara i pljuju bandove koji očito plijene nečiju pažnju. fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije