Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velimir Neidhardt

'Đikić može biti dopisni član HAZU'

Velimir Neidhardt
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
VL
Autor
Denis Derk
30.04.2019.
u 12:45

– Što bude više takvih hrvatskih članova, to bolje. HAZU je otvoren za hrvatske stručnjake ili znanstvenike, ali ako oni žele redovno članstvo, moraju se vratiti u Hrvatsku.

Zlatko Drmač, Nikola Pernar, Ankica Čilaš Šimpraga, Ratko Cvetnić i Hrvoje Pandžić ovogodišnju su dobitnici nagrada HAZU koje se tradicionalno dodjeljuju na Dan Akademije.

Na svečanosti na koju je došao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik HAZU Velimir Neidhardt istaknuo je da je Akademija oduvijek odvojena od svake vlasti te da je ona danas savjest nacije. Spomenuo je i svojedobnu podršku Akademije hrvatskom ulasku u EU, rekavši i da ona skrbi i o 36 građevina spomeničke baštine koje ukupno imaju 57.850 četvornih metara u što bi moglo stati osam nogometnih igrališta. Neidhardt je obećao veće uključivanje mladih znanstvenika i umjetnika u rad Akademije, ali i nužne promjene u način izbora novih akademija.

Na pitanje kako to da je Ivica Đikić primljen u Američku akademiju znanosti i umjetnosti, a nije bio dovoljno dobar za HAZU, Neidhardt je odgovorio da je iznimno sretan što je hrvatski znanstvenik primljen u tu Akademiju.

– Što bude više takvih hrvatskih članova, to bolje. HAZU je otvoren za hrvatske stručnjake ili znanstvenike, ali ako oni žele redovno članstvo, moraju se vratiti u Hrvatsku. Redovni član može biti onaj tko živi u Hrvatskoj. No, dopisni članovi mogu djelovati diljem svijeta, pa je tako profesor Miroslav Radman naš dopisni član. Nema prepreke da to bude i prof. Đikić ako ga predloži naš Razred za medicinske znanosti. Pozdravljamo svaki korak bilo kojeg našeg znanstvenika u svijetu, a ima ih jako puno. Akademija čeka na njih – rekao je Neidhardt.

Zahvaljujući na nagradi HAZU, prozaik Ratko Cvetnić, inače član suradnik HAZU nagrađen za roman “Blato u dvorištu” koji je objavila Mozaik knjiga rekao je da je HAZU poput frižidere u kojem se lako kvarljiva ljudska supstancija čuva od brzoga kvarenja.

– U vremenu masovnih komunikacija, masovnih medija, a onda i masovnog ukusa, dobro je da postoje institucije koje mogu biti orijentir za čitavo društvo – rekao je Cvetnić. 

Komentara 4

MO
moškov
13:17 30.04.2019.

Hazu jazu jazu hazu...ise persone drugi naziv....

ES
express.split
13:09 30.04.2019.

Akademija je mijenjala ime i kriterije više puta,znatno se odmakla od principa svog utemeljitelja?Kako vjerovati čovjeku koji je radi osobnog probitka predao aerodrom Zagreb strancima?

MA
marinka
02:16 02.05.2019.

Tko je Ratko Cvetnić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije