Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

'Đikić može biti dopisni član HAZU'

– Što bude više takvih hrvatskih članova, to bolje. HAZU je otvoren za hrvatske stručnjake ili znanstvenike, ali ako oni žele redovno članstvo, moraju se vratiti u Hrvatsku.
30. travnja 2019. u 12:45 4 komentara 447 prikaza
Velimir Neidhardt
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zlatko Drmač, Nikola Pernar, Ankica Čilaš Šimpraga, Ratko Cvetnić i Hrvoje Pandžić ovogodišnju su dobitnici nagrada HAZU koje se tradicionalno dodjeljuju na Dan Akademije.

PRIJETNJE KLIMATSKIH PROMJENA Neidhardt: Nitko ne vjeruje u sudnji dan, a on bi mogao doći

Na svečanosti na koju je došao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik HAZU Velimir Neidhardt istaknuo je da je Akademija oduvijek odvojena od svake vlasti te da je ona danas savjest nacije. Spomenuo je i svojedobnu podršku Akademije hrvatskom ulasku u EU, rekavši i da ona skrbi i o 36 građevina spomeničke baštine koje ukupno imaju 57.850 četvornih metara u što bi moglo stati osam nogometnih igrališta. Neidhardt je obećao veće uključivanje mladih znanstvenika i umjetnika u rad Akademije, ali i nužne promjene u način izbora novih akademija.

Na pitanje kako to da je Ivica Đikić primljen u Američku akademiju znanosti i umjetnosti, a nije bio dovoljno dobar za HAZU, Neidhardt je odgovorio da je iznimno sretan što je hrvatski znanstvenik primljen u tu Akademiju.

Velimir Neidhardt: U Hrvatskoj imamo dio zemlje koji je previše zaposjednut, a onda drugi dio koji je raseljen

– Što bude više takvih hrvatskih članova, to bolje. HAZU je otvoren za hrvatske stručnjake ili znanstvenike, ali ako oni žele redovno članstvo, moraju se vratiti u Hrvatsku. Redovni član može biti onaj tko živi u Hrvatskoj. No, dopisni članovi mogu djelovati diljem svijeta, pa je tako profesor Miroslav Radman naš dopisni član. Nema prepreke da to bude i prof. Đikić ako ga predloži naš Razred za medicinske znanosti. Pozdravljamo svaki korak bilo kojeg našeg znanstvenika u svijetu, a ima ih jako puno. Akademija čeka na njih – rekao je Neidhardt.

Velimir Neidhardt Izdanja HAZU-a Velimir Neidhardt: Tiskana izdanja i danas su iznimno važna

Zahvaljujući na nagradi HAZU, prozaik Ratko Cvetnić, inače član suradnik HAZU nagrađen za roman “Blato u dvorištu” koji je objavila Mozaik knjiga rekao je da je HAZU poput frižidere u kojem se lako kvarljiva ljudska supstancija čuva od brzoga kvarenja.

– U vremenu masovnih komunikacija, masovnih medija, a onda i masovnog ukusa, dobro je da postoje institucije koje mogu biti orijentir za čitavo društvo – rekao je Cvetnić. 

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • moškov:

    Hazu jazu jazu hazu...ise persone drugi naziv....

  • express.split:

    Akademija je mijenjala ime i kriterije više puta,znatno se odmakla od principa svog utemeljitelja?Kako vjerovati čovjeku koji je radi osobnog probitka predao aerodrom Zagreb strancima?

  • marinka:

    Tko je Ratko Cvetnić?