Naslovnica Kultura Glazba

I u dalekoj Kanadi kantaju se klapske pjesme

05. srpnja 2019. u 13:45 0 komentara 430 prikaza
Foto: Davor Puklavecd/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kanadsko veleposlanstvo u četvrtak je u dvorištu Arheološkog muzeja proslavilo Dan Kanade. Ove godine su, rekao je kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk, zbog tehničkih i logističkih razloga, 152. rođendan Kanade morali su, umjesto 1. srpnja, proslaviti nešto kasnije, a iskoristio je priliku i da Amerikancima čestita njihov Dan Nezavisnosti, koji pada upravo na 4. srpnja. 

Šibenik u Milanu Oduševljeni Talijani Šibenska pisma mila odzvanjala Milanom

Ovu su veselu prigodu uveličale i dvije klape, mješovita klapa “Kartolina” i klapa mladih “Fritule” iz kanadskog Windsora. "Kartolina" broji sedam članova, a uz voditeljicu Višnju Tijardović u njoj pjevaju njen suprug Zoran, kćer Gabriela i sin Dominik te Daniela Papac, Bernardica Rodzik i Frank Pavičić. S djelovanjem su počeli 2013. jer, kako kaže voditeljica, rođena Splićanka, školovana glazbenica i učiteljica pjevanja Višnja Tijardović, u hrvatskoj zajednici u Windsoru njegovali su se razni oblici folklora, poput kola i tamburaša, no klapskog pjevanja nije bilo. Uskoro su nastale i “Fritule”, ženska dječja klapa, sastavljena od članica koje su većinom druga generacija doseljenika, a iako su rođene u Sjevernoj Americi, s ponosom njeguju tradiciju svojih predaka. Dvije članice "Fritula" koje su došle iz Windsora na ovaj koncert, Petra Stojčić i Viktorija Prša, ističu kako obožavaju sve vrste glazbe te su presretne da mogu sudjelovati u ovakvoj aktivnosti. Saznajemo i kako će kanadska klapska scena dobiti još jedno pojačanje, jer je u planu osnivanje i muške dječke klape pod simpatičnim imenom "Berekini".

 | Autor : Davor Puklavecd/PIXSELL Foto: Davor Puklavecd/PIXSELL

Repertoar im je raznolik, pjevaju i tradicionalne klapske pjesme, no počeli su širiti repertoar na pjesme na engleskom i francuskom, službenim jezicima Kanade, a Višnja naglašava kako za svaki koncert posebno pripreme prijevode pjesama za kanadski dio publike, kako bi svi mogli razumjeti o čemu pjevaju. Koncerti su obično mali i intimni, a njima se baš tako i sviđa, priča nam Zoran te citira poznatog maestra Duška Tambaču: "Klapske pjesme nisu kao pjesme "Rolling Stonesa", one su intimne ekspresije ljubavi i osjećaja, a tako nešto ne možete otkriti baš svakome". 

PROMO Drugo i još veće izdanje Croatia International Choir Festivala stiže u Zagreb

Pjevači i pjevačice klape Kartolina nastupaju u originalnim splitskim narodnim nošnjama koje vrijedno izrađuje Željana Mornar Deman iz Kaštela, dok je Višnja za "Fritule" malo prilagodila kroj, a ističu da na i taj način žele promicati hrvatsku i dalmatinsku baštinu u dalekoj Kanadi.     

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.