Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška

I Ministarstvo kulture želi da se očuva znanstvena infrastruktura

andrea zlatar
arhiva
01.02.2012.
u 10:57

Ministarstvo podržava apel "s konkretnim prijedlogom da se proračunsko sufinanciranje znanstvenih knjiga i časopisa poveća, odnosno uskladi.. u okviru djelatnosti ministarstva, ali bez negativnih posljedica... bilo za znanost ili kulturu"

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske podržalo je Apel za obnovu i očuvanje znanstvene infrastrukture u Republici Hrvatskoj koju je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uputio predsjedniku Vlade, ministrici kulture, ministru znanosti i obrazovanja, predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskoga sabora, ministrici vanjskih i europskih poslova te na znanje rektoru Sveučilišta u Zagrebu.

Filozofski je fakultet u svom apelu istaknuo da planiranje proračunskih sredstva za ovu namjenu u 2012. godini te u projekcijama za godine koje slijede ne smije polaziti od zatečenih stavki u proračunima za posljednje dvije godine. Iznoseći tabelarni prikaz planiranog proračunskog podupiranja znanstvene infrastrukture u razdoblju od 2003. do 2011. godine, FFZG je upozorio da su posljednje dvije godine bile razdoblje agonije sustava i evidentnog urušavanja infrastrukturne podloge za funkcioniranje i razvoj znanosti s pogubnim posljedicama.

Ministarstvo kulture u priopćenju ističe da je izravno zainteresirano za sadržaj i podržavanje apela s obzirom na to da u okviru redovite djelatnosti sufinancira i brojne programe koji izravno utječu na očuvanje i održavanje znanstvene infrastrukture u Hrvatskoj.

Ministarstvo dodaje da je ranijih godina u manjoj mjeri sufinanciralo objavljivanje vrijednih naslova iz društveno-humanističkih znanosti. Zbog smanjenih sredstava koja su dodjeljivana za znanstvenu knjigu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, zadnjih se godina tako u velikoj mjeri povećao pritisak znanstvenih ustanova i izdavača specijaliziranih za znanstvenu knjigu na Ministarstvo kulture, navodi se.

 "Nažalost, ni Ministarstvo kulture nije u okviru svojih predviđenih sredstava, uz vrijedne naslove domaće i strane književnosti, bilo u mogućnosti poduprijeti objavljivanje svih vrijednih znanstvenih knjiga i časopisa tako da je hrvatska znanstvena, ali i šira kulturna zajednica ostala bez velikog broja vrijednih izdanja koja bi zasigurno bitno pridonijela razvoju i afirmaciji domaće kulture i znanosti", ističe se u priopćenju.

Ministarstvo kulture podržava apel "s konkretnim prijedlogom da se proračunsko sufinanciranje znanstvenih knjiga i časopisa poveća, odnosno uskladi sa sufinanciranjem objavljivanja književnih djela u okviru djelatnosti Ministarstva kulture, ali bez negativnih posljedica ili smanjenja sredstava bilo za znanost bilo za kulturu", ističe se u priopćenju te dodaje kako, kao što je navedeno u apelu, problem financiranja znanstvene infrastrukture nije samo resorni problem već "pitanje od iznimne državne važnosti zbog očuvanja i razvoja znanja i znanosti kao važnog segmenta prepoznavanja hrvatskog društva i identiteta, naročito u europskim i svjetskim okvirima".

Filozofski je fakultet u svom apelu podsjetio na izjavu o ugroženosti hrvatskoga znanstvenog izdavaštva koju je Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu donijelo 18. prosinca 2009., a kojom od Vlade traži da hitno razmotri problem znanstvenog izdavaštva i donese interventne financijske mjere kojima će se spriječiti urušavanje sustava znanstvenog izdavaštva.

Stoga je fakultet od Vlade zatražio da inicira promjenu pogrešne znanstvene politike u području znanstvenog izdavaštva te hitno pošalje poruku ohrabrenja brojnim urednicima znanstvenih časopisa i djelatnicima u području znanstvenog izdavaštva koji svojim entuzijazmom i osobnim zalaganjem grade i održavaju sustav znanstvenog izdavaštva preko kojeg je hrvatska znanost postala vidljivom i prepoznatljivom na međunarodnom planu. 

 

 

Komentara 4

MI
miso
14:37 01.02.2012.

Znanstvenici su prepušteni na milost i nemilost etabliranim pojedincima, koji sve svoje znanje upotrebljavaju za zadržavanje drugačijih ideja, članaka i mišljenja od onih uhodanih . time se znanstvenike sputava da iznesu svoje nove ideje, a da o osiguranju sredstava koje bi zajednica trebala osigurati za promoviranje novih ideja i ne govorim. Ne posvećuje se čak niti dostatna pažnja člancima objavljenim u relevantnim svjetskim časopisima.

OB
-obrisani-
16:05 01.02.2012.

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ići na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati doma da ti ne izostane zarada? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Što ti je potrebno: računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako ste zainteresirani pošaljite mi mail: zaradimopolako @ live.com

KS
Kisa_sdj
11:43 02.02.2012.

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ići na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati doma da ti ne izostane zarada? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Što ti je potrebno: računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako ste zainteresirani pošaljite mi mail: zaradimopolako @ live.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije