Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Obnovljeno Hvarsko kazalište i Arsenal dobili Nagradu europske baštine

Prestižne Nagrade europske baštine dodjeljuju se uoči Dana Europe, a među ovogodišnjim dobitnicima su Hvarsko kazalište i Arsenal
08. svibnja 2020. u 10:34 1 komentara 101 prikaza

Europska komisija i Europa Nostra proglasile su ovogodišnje pobjednike prestižne Nagrade europske baštine / Nagrade Europa Nostra, a među dobitnicima su i obnovljeno Hvarsko kazalište i Arsenal i to u području konzervacije. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju uoči Dana Europe. 

Europa Nostra proglasila je ukupno 21 dobitnika iz 15 zemalja. Nezavisni žiri sastavljen od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe pregledao je i ocijenio kandidature koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 30 europskih zemalja.

TRODNEVNA PROSLAVA Otvara se obnovljeno hvarsko kazalište

Hvarsko kazalište prvo je komunalno i treće renesansno kazalište u Europi koje je sagrađeno na prijelazu 16. u 17. stoljeće na glavnom gradskom trgu nasuprot lože, a iznad Arsenala. Kazalište je bilo obnavljano kroz mnoga razdoblja, a najveće je povijesne promjene donijela obnova s prelaza 19. u 20. st. kada je dobilo današnji izgled. Od 1990. godine Ministarstvo kulture uz Grad Hvar sustavno ulaže i financira zahtjevan projekt obnove Arsenala s povijesnim kazalištem, a od 2012. godine, kada je kazalište slavilo svoju veliku 400.-tu obljetnicu, pristupilo se i cjelovitoj obnovi unutrašnjosti.

Obnovom je u vremenskom razdoblju od tri desetljeća upravljao Konzervatorski odjel u Splitu, a u tom su dugom razdoblju projekt vodili brojni znanstvenici i stručnjaci te su radove izvodile hrvatske restauratorske tvrtke te Hrvatski restauratorski zavod.

Obnovljeno Hvarsko kazalište otvoreno je 2. svibnja 2019. godine glazbeno-scenskim programom "Ova lipost uzorita grihota bi da se stara", čime je ponovno postalo središte kulturnog i društvenog susreta. Hvarsko kazalište svjedoči o tradiciji i kontinuitetu kao temelju kulturne baštine jednog naroda. 

Kapela sv. Martina Nagrade Europa nostra Nagrađena obnova kapele sv. Martina i Ferdinand Meder

Godišnja nagrada Ministarstva kulture „Nagrada Vicko Andrić“ za 2018. godinu dodijeljena je kao skupna nagrada suradnicima za dovršetak obnove Arsenala i kazališta u Hvaru.

Europske baštinske nagrade se dodjeljuju kako bi se prepoznale i promicale najbolje prakse u zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, poticala prekogranična razmjena znanja i iskustava diljem Europe, podizala svijest javnosti o europskom kulturnom naslijeđu te primjerima poticale daljnje pozitivne inicijative.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • Avatar NancyGT97
    NancyGT97:

    w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b