Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U KD Lisinski

Humanitarni koncert Play & Pray for Japan Zagrebačke filharmonije

Uros Lajovic
arhiva VL
28.03.2011.
u 11:03

Ulaz na koncert bit će slobodan, a Zagrebačka filharmonija poziva sve ljude dobre volje da pruže pomoć za Japan donacijom na poseban broj žiro-računa Crvenog križa

Nakon što u utorak, 29. ožujka, odsviraju Koncert za život posvećen Ani Rukavini i nikad prežaljenom maestru Vjekoslavu Šuteju, pred Zagrebačkom filharmonijom je još jedan veliki humanitarni koncert. Naime, potaknuti događajima u Japanu, duboko suosjećajući s narodom Japana i tragedijom koja ih je zadesila nakon katastrofalnog potresa, filharmoničari će odsvirati humanitarni koncert Play & Pray for Japan u ponedjeljak, 4. travnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 20 sati.

Ovim koncertom Zagrebačka filharmonija pridružuje se nizu vodećih europskih orkestara u međunarodnoj umjetničkoj inicijativi "Play & Pray for Japan". To više jer je s  ovom dalekom zemljom vežu  posebne veze, jer je veliki japanski maestro Kazushi Ôno - u najtežim hrvatskim godinama, u jeku Domovinskoga rata - kao šef dirigent ispisao čak šest godina povijesti ovog  orkestra. Zagrebačka filharmonija dakako nije zaboravila ni veliku donaciju od čak milijun njemačkih maraka kojom je Japan tada omogućio kupnju novih instrumenata za orkestar.

Iako je maestro Ôno potvrdio da će ravnati ovim koncertom, zdravstveni razlozi u tome su ga spriječili. Njegovu je ulogu preuzeo maestro Uroš Lajovic, koji će s filharmoničarima  izvesti Tragičnu uvertiru Johannesa Brahmsa i Petu simfoniju Ludwiga van Beethovena. U ime maestra Ônoa publici u dvorani obratit će se njegova supruga Yuriko Ôno.

Stihovima pjesme "Pobratimstvo lica u svemiru" Tina Ujevića i njihovom humanom porukom "Ne boj se! Nisi sam!" u izvedbi dramskog umjetnika Gorana Matovića, simbolično će biti poslana poruka prijateljstva, a zborskim pokličem "U boj, u boj" iz Zrinjskog Ivana pl. Zajca, uz sudjelovanje Zbora Ivan Goran Kovačić, i podrška narodu Japana da smogne snage i ne preda se strahotama koje su ga zatekle.

Ulaz na koncert bit će slobodan, a Zagrebačka filharmonija poziva sve ljude dobre volje da pruže pomoć za Japan donacijom na poseban broj žiro-računa Hrvatskoga crvenog križa 234000 – 1511555516 pozivom na 02. Dobrovoljni novčani prilozi moći će se predavati i na za to posebno organiziranim mjestima na koncertu.

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
12:02 28.03.2011.

A kaj im to znači \"Play and Pray for Japan\"? ........... neke strajnske riječi ko da smo nečija kolonija !? ...........

DE
detour
14:52 28.03.2011.

koncert je doista nepotrebno nazvati na engleskom. a ovaj pray dio je i blesav, buduci da svi koji zele pomoci definitivno nisu vjernici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije