Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Lisinskom

Hrvatski pijanisti nikad bolji, čak trojica u finalu

Aljoša Jurinić
Foto: Martina Popovčić/PIXSELL
08.02.2014.
u 09:39

Uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica danas nastupaju Petar Klasan, Aljoša Jurinić i Danilo Saijenko, a u nedjelju Stipe Bilić i Danijil Cvetkov

Od petorice finalista petog pijanističkog natjecanja Svetislav Stančić čak trojica su Hrvati. Dva su razloga takve premoći domaćih glazbenika na bilo kojem od međunarodnih natjecanja koja se održavaju u Zagrebu.

Jedan je nažalost vrlo slab odziv. Prvom krugu natjecanja u ponedjeljak je pristupilo samo osamnaestoro natjecatelja, među kojima devetoro Hrvata. Ipak, svi vjerni i redoviti pratitelji mladih glazbenika kažu da Hrvatska nikada do sada u jednom trenutku i na jednom mjestu nije imala tako sjajnu ekipu mladih pijanista.

Međunarodni žiri u drugu je etapu bio pripustio devetoro kandidata, a u subotu i nedjelju u 11 sati u velikoj dvorani Lisinskog počinju koncertne matineje na kojima će petoricu finalista pratiti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica. U subotu Petar Klasan i Ukrajinac Danilo Saijenko sviraju Koncert u b-molu Čajkovskog dok je Aljoša Jurinić odabrao Chopinov Koncert u e-molu.

U nedjelju će Čajkovskog svirati i treći hrvatski finalist Stipe Bilić, dok ruski pijanist Danijil Cvetkov, o čijem se nastupu najviše pričalo već nakon prve etape, svira Treći koncert Sergeja Prokofjeva. Nakon drugog finalnog koncerta u nedjelju bit će proglašeni pobjednici i uručene nagrade. Besplatne ulaznice za oba finalna koncerta mogu se podići na blagajni Lisinskog, a publika će također moći dati glas svojim miljenicima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije