Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gaming industrija

Hrvatski gaming studio razvija jedinstvenu umjetnu inteligenciju za svjetsku industriju igara

gaming industrija
23.05.2024.
u 16:11

Hrvatski studio Today’s Games poznat po razvoju videoigre ReSetna paralelno radi i na jedinstvenom AI rješenju za gaming industriju. Proizvod pod nazivom TGI razvijaju domaći stručnjaci svjetske klase koji su prepoznali ključne probleme s kojima se suočavaju i mali i veliki gaming studiji.

Dok su radili na Game Design Documentu (GDD) za igru ReSetna, u Today's Gamesu su došli na ideju AI rješenja koje bi automatski kreiralo i adaptivno održavalo ovaj dokument. GDD je ključni dokument za razvoj bilo koje video igre, ažurira se tijekom razvoja i sadrži sve važne elemente i mehanike igre. Koriste ga članovi tima na različitim pozicijama i njegovo razumijevanje je ključno za izlazak i uspjeh igre.

AI tehnologija, iako univerzalna, zahtijeva prilagodbu specifičnim potrebama svake industrije. Today’s Games upravo to radi za gaming, razvijajući i prilagođavajući AI kako bi što bolje odgovarao potrebama razvoja igara.

Darijan Kosić, vodeći čovjek tima, objašnjava: „Today’s Games ne staje samo na razvoju igre ReSetna, već nastavlja inovirati implementacijom naprednih rješenja za razvoj videoigara. Prepoznali smo problem i odlučili ponuditi rješenje. Prednost je što sami možemo prvi testirati vlastiti proizvod na igrama koje sami radimo – a zatim ga stavljamo na tržište."

Razvoju TGI-a posvećen je poseban Today's Games tim stručnjaka s velikim iskustvom u području umjetne inteligencije i strojnog učenja, uz potporu partnera, Sveučilišta Algebra u Zagrebu, koje je prošle godine pokrenulo prvi studij razvoja računalnih igara u Hrvatskoj i čiji će studenti imati mogućnost pohađati stručnu praksu u Today's Games studiju, te i sami koristiti TGi. „U okviru Algebra LAB-a, uspostavili smo savjetodavni i mentorski odnos sa Today’s Games kao pravim primjerom studija baziranog na naprednim digitalnim tehnologijama, sa ciljem stvaranja inovacija u području umjetne inteligencije koje tržište zahtijeva“ – rekao je izv. prof. dr. sc. Leo Mršić, prorektor za znanost i istraživanje Sveučilišta Algebra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije