Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijere

Hrvatski filmovi na online izdanju festivala u Oberhausenu

Porvenir Renate Poljak
Foto: HAVC
24.03.2020.
u 10:53

Filmovi "Porvenir" Renate Poljak, koji će na festivalu imati svoju svjetsku premijeru, te "Strujanja" Katarine Dude, prikazat će se u konkurenciji 66. festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu koji je otkazan, no dio programa bit će dostupan online.

Festival se u njemačkom Oberhausenu trebao održati od 13. do 18. svibnja, no događaj je otkazan. Umjesto toga, neki će programi biti dostupni online.

Direktor festivala Lars Henrik Gass rekao je kako je festival nemoguće prebaciti na neki drugi datum zbog financijskih i organizacijskih razloga, pa su odlučili dio programa odgoditi na iduću godinu, dio potpuno otkazati, a dio ponuditi online. Na festivalu je trebalo biti prikazano više od 500 filmova iz 70 zemalja, a za sada su objavljeni naslovi samo iz međunarodnog natjecateljskog programa koji će se, možda, u cijelosti prikazati online.

U filmu "Porvenir" redateljica nastavlja preokupacije iz svojih ranijih radova (Partenza) o odlasku hrvatskih iseljenika u Južnu Ameriku početkom 20. stoljeća zbog siromaštva i gladi.

Redateljičin pradjed jedan je od Hrvata koji su osnovali grad Porvenir smješten na čileanskom otoku Ognjena zemlja, a tamo je i umro.

"Autorica se u filmu pita pamte li naša tijela sudbine predaka te da li nam je suđeno da iz generacije u generaciju bježimo u potrazi za boljim životom", stoji u najavi HAVC-a.

Osim što je film režirala, Renata Poljak za njega potpisuje i scenarij, ali i produkciju (Udruga REA za suvremene umjetničke i arhitektonske produkcije).

Direktor fotografije je Boris Poljak, glazbu su radili Alen i Nenad Sinkauz, dizajn zvuka Iva Ivan, a film je montirao Damir Čučić. Za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio.

To je njezin drugi film koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Oberhausenu - prošle godine, u natjecateljskom programu 65. izdanja, publici je prvi put predstavljen dokumentarno-eksperimentalni film "Još jedan odlazak".

U sklopu međunarodnog natjecateljskog programa prikazat će se i "Strujanja" redateljice i scenaristice Katarine Dude, o velikom i nekoć raskošnom prostoru napuštene zgrade na kojem su ostale još jedino biljke koje su srasle s arhitekturom.

"Vrtlarica ih i dalje održava, a one u loncima priprema za preseljenje. Osim nje, tu je još vatrogasac koji čuva praznu zgradu, obilazi je i održava prostor ni za koga", napominje se.

"Strujanja" su premijerno predstavljena na prošlogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split, na kojem su osvojila nagradu za najbolji hrvatski kratkometražni film u programu Ješke.

Duda je, uz Dražena Žerjava, bila zadužena i za kameru, dok je film montirala Iva Ivan, a zvuk je oblikovao Srđan Popović.

Film je nastao u produkciji Restarta (Vanja Jambrović, Tibor Keser, Oliver Sertić) i koprodukciji Galerije Miroslav Kraljević (Ana Kovačić, Lea Vene).

Oba filma nastala su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije