Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Hrvatski filmaši se u Puli ne smiju osjećati kao gosti

Pavo Marinković izabran je za umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala.
15. ožujka 2021. u 10:46 2 komentara 220 prikaza

Naš najstariji nacionalni filmski festival u Puli, smatraju neki, izgubio je stari sjaj i ugled. Prestao je biti glavna godišnja filmska atrakcija, a filmaši su ga, revoltirani stanjem tog nacionalnog festivala te načinom rada bivšeg umjetničkog ravnatelja Zlatka
Vidačkovića
, čak odlučili i bojkotirati.

filmski kvintet stevea mcqueena Ovo je najbolji i najkraći film koji neće osvojiti nijednu važnu nagradu

Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski filmski savez, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika te Hrvatsko društvo filmskih kritičara svoje su nagrade koje su se tradicionalno dodjeljivale u Puli odlučili i preseliti na druge filmske manifestacije. A nakon Vidačkovića, od devet prijavljenih kandidata sada je na to mjesto izabran redatelj Pavo Marinković. I to je, nadaju se mnogi, napokon korak u pravom smjeru.

– Moj motiv da se prijavim prije svega je bio u tome što mislim da Pula Film Festival može mnogo napraviti kako bi bolje služio i filmašima i samoj publici. To je ipak naš domaći teren i u Puli se ne bismo trebali osjećati kao da igramo utakmicu u gostima. Pula je jedna stara dama, ali promijenio se pejzaž filmskih festivala i to bi Pula trebala pratiti i prilagoditi se sadašnjem trenutku – kazao nam je Marinković koji je iznimno zadovoljan što je njegov program prepoznat od strane struke.

– Želim dovesti Pulu na jednu veću stepenicu i mislim da je bitno imati potporu ljudi od kojih dolaziš i kojima pripadaš, ali i od drugih članova Festivalskog vijeća. Vremena je malo, do festivala je još samo četiri mjeseca i morat ćemo puno raditi – iskreno kaže novi umjetnički ravnatelj, koji o timu koji ga je dočekao u Puli ima same riječi hvale.

Marinković je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao dramaturgiju, a njegove predstave često su nagrađivane. Kao dramaturg radio je i u Dramskom programu HRT-a do 2005. godine, kada započinje karijeru freelancera. Uspješna su bila i tri njegova igrana filma, od “Trešete” iz 2006. koji je režirao s Draženom Žarkovićem, preko “Ljubavnog života domobrana” koji je 2009. pokupio čak tri Zlatne arene u Puli do “Ministarstva ljubavi” iz 2016. godine, nagrađenog na međunarodnim festivalima.

Glavna odrednica Marinkovićeva predloženog festivalskog programa je napraviti nacionalni festival s jakim međunarodnim štihom. Jedan od uzora su mu, otkriva, Rumunji koji na međunarodnom festivalu u Cluju izrazito inteligentno promoviraju rumunjsku kinematografiju i potiču njezin daljnji razvoj. Ipak, nastavlja Marinković, moramo razmišljati u našim okvirima – nas je ipak samo četiri milijuna, naspram rumunjskih dvadeset, pa teško da ih možemo oponašati, već samo pokušati krenuti u tom smjeru koliko to dopušta naš mentalitet, ali i financijska ograničenja. I naravno, napraviti nešto od čega će filmaši i filmska zajednica imati koristi. Marinković tako želi pojačati industrijski program na Pulskom filmskom festivalu, kao i programe za mlade producente, uvesti “work in progress pitch” za hrvatske filmove i manjinske koprodukcije… Namjerava se posebice baviti plasmanom hrvatskog filma, graditi odnos sa stranim festivalima i prodajnim agentima.

del boy i rodney trotter Knjiga o omiljenim muljatorima iz Peckhama otkriva zakulisne pikanterije

– Često prolazimo ispod radara, iako radimo dobre filmove. Nikada strancima nismo bili dovoljno „seksi“, a takvu bih percepciju želio izmijeniti. Sada je teško razgovarati o programu kada puno toga još ovisi o pandemiji. No, smatram da je zadaća nacionalnog festivala da pomogne hrvatskim filmašima te da publika uživa u dobrim filmovima. Pula ne može utjecati na kvalitetu naših filmova, ali može na njihovu promociju te može postati prozor kroz koji se oni mogu susresti sa svijetom – zaključuje Marinković.

Mons. Mate Uzinić
MONS. UZINIĆ NA FACEBOOKU
'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • zvezdomor:

    Hahaha pa svi hrvati se u istri osjećaju kao gosti na opšte veselje urođenika

  • dakbe:

    A i ovaj se usrećio... Zajahao kljuse na izdisaju u vrijeme kad sve ionako propada. I ono najgore: mora spasiti nespasivo s fakin hrvatskim filmovima. Dakle R.I.P.