Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci MDC-a

Hrvatske muzeje u 2022. godini obišlo više od 3.4 milijuna posjetitelja

Noć muzeja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla
Igor Soban/PIXSELL
23.02.2023.
u 11:15

Hrvatski muzeji u 2022. godini imali su 35,6 posto više posjetitelja nego lani, no ipak još daleko od predpandemijske 2019. godine kada su zabilježili više od 5 milijuna posjetitelja, izvijestio je Muzejski dokumentacijski centar (MDC).

MDC je podatke objavio na temelju ankete na koju su se odazvala 143 muzeja, odnosno njih 85 posto od 168 upisanih u Upisnik javnih i privatnih muzeja u RH i koja je pokazala da je hrvatske muzeje obišlo ukupno 3.458.338 posjetitelja.

"Imajući na umu okolnosti u kojima su se nakon potresa našli zagrebački, a među njima i naši najveći nacionalni muzeji, ovo su zapravo izvrsni podatci", ocjenjuje MDC dodajući da su muzeji i nakon porasta posjećenosti od 35 posto u odnosu na 2021. još uvijek u minusu od 34 posto u odnosu na posljednju predpandemijsku godine, odnosno negdje oko broja posjetitelja koje su hrvatski muzeji bilježili prije deset godina.

Najposjećeniji muzej i ove je godine Arheološki muzej Istre pod kojim su i izdvojene zbirke u pulskoj Areni. Prošle su godine imali 509.778 posjetitelja, što taj muzej vraća na posjećenost od više od pola milijuna koliko su imali i 2018. i 2019. godine. Taj je porast, ističu iz MDC-a, odraz skoka broja turističkih posjeta koji je u Istri.

Na drugom su mjestu Muzeji Hrvatskog zagorja s 301.508 posjetitelja, a na trećem mjestu je Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba s 259.493 posjeta. Kako ističe MDC, Tehnički muzej Nikola Tesla zabilježio je 136 posto više posjetitelja u odnosu na 2021., što je postigao brojnim događanjima i pedagoškim aktivnostima – 25 otvorenih izložbi i 4 769 stručnih obilazaka. Usto je otvorio širom vrata drugim zagrebačkim muzejima koji su zbog potresa ostali bez prostora.

Dubrovački muzeji imali su 235.526 posjetitelja i na četvrtom su mjestu, a na petom je Muzej grada Splita koji je zajedno s Dioklecijanovim podrumima privukao 210.103 posjetitelja.

Prema pojedinačnim kategorijama, najveći je porast zabilježen kod posjeta stalnim postavima koji su s prošlogodišnjih 1,2 milijuna narasli 2 milijuna posjetitelja, a velik skok zabilježen je i u kategoriji povremenih izložbi, koje su s prošlogodišnjih nešto više od 450 tisuća narasle na nešto više od 870 tisuća posjetitelja.

Iz Centra ističu da je znatno porastao i broj učenika koji su u odnosu na prethodnu godinu muzeje posjećivali gotovo četiri puta češće, što se može pripisati prestanku primjene epidemioloških mjera. Najaktivniji su u radu s mladima bili Muzeji Hrvatskog zagorja, Tehnički muzej Nikola Tesla i Muzej grada Zagreba.

 

Hrvatske muzeje i galerije posjetilo je 912.594 turista, odnosno gotovo 400 tisuća više nego prethodne godine, a gotovo dvije trećine njih otpada na samo tri muzeja - Arheološki muzej Istre, Muzej grada Splita i Muzeje Hrvatskog zagorja, dok Dubrovački muzeji smješteni u našoj najpoznatijoj turističkoj destinaciji i dalje ne vode evidenciju o stranim posjetiteljima, napominje MDC.

Zagrebački muzeji i dalje su najposjećeniji, unatoč činjenici da ih je gotovo pola zatvoreno zbog konstruktivne obnove, te su zabilježili 22 posto svih ulazaka u muzeje.

Velik broj posjeta može se pripisati novim i inovativnim rješenjima kojima su muzealci nastojali doći do publike usprkos zatvorenosti matičnih kuća, ističe MDC dodajući da su uspostavljena brojna partnerstva u zemlji i inozemstvu. Tako se, primjerice, Nacionalni muzej moderne umjetnosti privremeno se "premjestio" u Zadar.

Izložbe drugih muzejskih ustanova ugošćuju Etnografski i Tehnički muzej te Klovićevi dvori, koji su postali "utočište" za projekte poput izložbe "Sedamdesetprve" Hrvatskog povijesnog muzeja.

Zatvoreni Muzej za umjetnost i obrt svojim je izložbenim projektima gostovao od Trsta, Budimpešte i Barnbacha preko Rijeke i Zadra do zagrebačkih muzeja (Etnografski, Tehnički, Nacionalni muzej moderne umjetnosti).

Na drugom mjestu gradova po posjećenosti muzeja je Pula, a na trećem Dubrovnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije