Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Top-lista muzeja svijeta

Louvre je najposjećeniji, ali London je moćna muzejska prijestolnica svijeta

Aaron Chown/PRESS ASSOCIATION
24.10.2022.
u 12:42

London je jedini grad koji ima četiri muzeja među deset najposjećenijih, a pred početak pandemije postao je muzejska prijestolnica svijeta

Svi brojčani podaci o posljedicama koje je pandemija koronavirusa ostavila na kulturi jasno pokazuju da su u najtežem položaju bili muzeji. Zbog poražavajućih podataka tijekom dvije godine, u kojima su neki muzeji zatvarali svoja vrata, a drugi zjapili prazni, prvenstveno zbog prestanka turističkih putovanja, i dalje su aktualni podaci iz pretpandemijske 2019. godine, kada je pariški Louvre i dalje bio najposjećeniji muzej svijeta s čak 9,6 milijuna posjetitelja. Slijedio ga je Nacionalni muzej Kine u Pekingu sa 7,4 milijuna posjetitelja, dok su na trećem mjestu bili Vatikanski muzeji sa 6,9 milijuna posjetitelja.

No mnogo zanimljivije od tri prva mjesta, koja se zapravo ponavljaju iz godine u godinu, činjenica je da samo jedan grad na svijetu ima čak četiri muzeja među deset najposjećenijih na svijetu. To je London koji je upravo pred početak pandemije postao muzejska prijestolnica svijeta, a sudeći po izložbama koje su tamo sada postavljene, jasno je da se londonski muzeji trude zadržati taj povlašteni status na post-COVID karti svijeta. Tako je u British Museumu u tijeku velika izložba koja se bavi egipatskim hijeroglifima, a uz ploče s natpisima iz kojih su hijeroglifi odgonetnuti izložene su i brojne mumije koje posjeduje ovaj muzej. Upravo drevna povijest Egipta oduvijek je jedan od najvećih mamaca za posjetitelje pa se dobro sjećamo i redova na Zrinjevcu, koji se u svakoj Noći muzeja stvore na ulazu u zagrebački Arheološki muzej. Vrlo zanimljivu izložbu nudi i Tate Modern, i to izložbu na koju hodočaste roditelji s djecom. Tamo izlaže Yayoi Kusama, a riječ je o interaktivnom projektu koji svakog dana u muzeju dobije svoje novo ruho. Naime, svakog jutra izložba počinje instalacijom potpuno bijelog stana, koji ima samo bijeli namještaj, a posjetitelji uz ulaznicu za izložbu dobiju i šarene naljepnice koje mogu lijepiti gdje požele u toj bjelini. U Tateu kažu da ih je i same iznenadila radost djece koja sudjeluju u preobrazbi te bjeline u more boja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije