Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival mediteranskog filma Split

Hrvatska kratkometražna produkcija na Bačvicama pokazuje svoju snagu

Maja Prgomet
20.06.2022.
u 10:47

Novo kino na tvrđavi Gripe pokazalo je da u Splitu ima puno više publike nego što mnogima omiljeno kino na Bačvicama može podnijeti

Festival mediteranskog filma Split nakon dvije pandemijske godine vratio se u punom zamahu, predstavljajući nam niz hrvatskih dugometražnih premijera te sjajan program Ješke, u kojem se natječu domaći kratkometražni filmovi. Na pola festivala već postaje jasno da je naša kratkometražna produkcija, možda baš zahvaljujući dugogodišnjoj podršci festivala poput FMFS-a i ZFF-a (s programom Kockice), stasala u iznimno jaku kreativnu granu hrvatskoga filma, posebno važnu mladim autorima koji još nisu dobili šansu režirati dugometražni film.

U podizanju ljestvice kvalitete domaćih kratkiša veliku ulogu zadnjih godina ima i Eclectica, produkcijska kuća Ree Rajčić čiji je "Sprovod" u režiji Šimuna Šituma uspješno otvorio festival, a u subotu su predstavili kratku ratnu dramu "Ne pogađa svaka" Marka Dugonjića, s upečatljivom Marinom Redžepović u ulozi trudnice miješane nacionalnosti koja se usred rata sama vozi iz Gunje u 60 kilometara udaljenu bolnicu kako bi rodila.

– Nije nam nimalo lako, većini filmova koje smo gledali dao sam ocjene devet ili deset – rekao nam je Marko Dješka, nagrađivani hrvatski animator, strip-autor i član ovogodišnjeg žirija, a s njim su se složili i drugi kolege koji su se našli u nezahvalnoj ulozi odabira najboljeg kratkog filma.

Na festivalu je održan i javni pitching deset filmskih projekata iz Hrvatske i Austrije, kojim se FMFS dokazao i kao važno razvojno mjesto za mlade filmske profesionalce. Nakon što je uspješno prošao radionicu razvoja i predstavljanja projekata nastalu u suradnji s hrvatskim uredom MEDIA, producent Benjamin Noah Maričak osvojio je 10.000 kuna za svoj novi film "Safe".

Ovogodišnji FMFS pamtit ćemo i po nizu događaja posvećenih gaming industriji i sinkronizaciji animiranih filmova, a novost je i kino na tvrđavi Gripe, koje je pokazalo da u Splitu ima puno više publike nego što mnogima omiljeno kino na Bačvicama može podnijeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije