Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"pustolov pred vratima"

HNK Zagreb u Novu godinu ulazi s Milanom Begovićem

Mara Bratoš
13.12.2023.
u 15:24

Scensku adaptaciju jednog od najvažnijih tekstova hrvatske moderne režira Helena Petković, a Agnezu igra Jadranka Đokić

HNK Zagreb u novogodišnjem terminu za 28. prosinca priprema scensku adaptaciju jednog od najvažnijih tekstova hrvatske moderne, "Pustolov pred vratima" Milana Begovića.

Iako se tim tekstom nastalim prije gotovo sto godina Begović izruguje sentimentalnim maštarijama mlade djevojke, a time i općem sentimentu tog vremena, publika će u kontekstu današnjice pronaći i nove elemente i dramaturške linije.

– Lažne slike lažno sretnih ljudi u lažno sretnim interijerima i eksterijerima proganjaju nas, naša stvarnost provlači se kroz instagramske filtere, a životi koje živimo moraju biti inscenirani bolje i preciznije od novoga brodvejskog spektakla. Sve što proživljavamo postaje manje stvarno, neopipljivo, postaje kino, a mi postajemo loši statisti u vlastitoj egzistenciji. Iznimno mi je u tekstu zanimljivo Begovićevo poigravanje metateatralnim elementima jer kazalište postaje mjesto u kojem je moguće proživjeti život u njegovoj punini, a kazališna iluzija postaje jedina istina, jedina stvarnost, barem na tren – otkrila je neka svoja promišljanja redateljica predstave Helena Petković.

Istaknula je kako Begovićevu tragikomediju čita najprije kao komad o čežnji za životom, ljubavlju, emocijom i ispunjavanjem egzistencijalne praznine.

Podsjetimo, radnja prati mladu teško bolesnu djevojku Agnezu koja u potrazi za idealnom ljubavlju sklapa ugovor sa smrću koja njome manipulira do samoga kraja, a u ovoj novoj postavi utjelovljuje ju Jadranka Đokić. Njezina supruga tumači Silvio Vovk, Nepoznata je Daria Lorenci Flatz, Gospodin sa šarenim prslukom je Goran Grgić. Ostale uloge tumače Ivana Boban, Ana Begić Tahiri, Siniša Popović, Tesa Litvan, Marin Stević, Filip Vidović, Dušan Bućan i Ivan Colarić.

Nakon premijere predstava je na rasporedu 10., 11., 13. i 17. siječnja 2024. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije