Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

HNK Split prvi ugostio 140 gledatelja po posebnim mjerama, ulaznice se čekale u redovima

Do kraja tjedna očekuje se otvaranje blagajni u Zagrebu i drugim gradovima
19. svibnja 2020. u 09:11 1 komentara 111 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon puna dva mjeseca praznih gledališta i dvorana, brojna se hrvatska kazališta pripremaju za ulazak u novu normalu. Najbrže u prilagodbi bilo je Hrvatsko narodno kazalište u Splitu – već sinoć je ugostilo 140 gledatelja na prvoj izvedbi “Laponije” koju je redateljica Nenni Delmestre prilagodila preporukama Stožera razmaknuvši glumce na pozornici, a HNK poklonio vjernoj publici. Građani Splita gestu su itekako cijenili, pa se na ulaznice pred teatrom čekalo u redovima.

'A najobrazovaniji su dio društva' Harjaček: Znate li koliko ljudi ne zna kad će jesti i kako platiti režije!

- Zbog ogromnog interesa, uprava HNK Split odlučila je održati i treću predstavu na velikoj pozornici, tako da nas nakon ponedjeljka i srijede čeka i izvedba u petak. I te su karte planule! – rekli su nam u HNK Split, čija velika dvorana prima oko 600 posjetitelja, što je sada znatno reducirano jer se popunjava svaki četvrti stolac.

Prvim postizolacijskim gledateljima preporučeno je da dođu sa zaštitnim maskama, a na ulazu u teatar čekat će ih otirač za obuću s dezinficijensom, mjerit će im se temperatura i, naravno, moraju dezinficirati ruke. Sličan je režim i u riječkom HNK Ivan pl. Zajc, čija će publika nakon obavezne dezinfekcije dobiti na poklon zaštitne maske čiji dizajn potpisuju Manuela Paladin Šabanović i Dobriša Radovanović, a izradile su ih kazališne krojačice.

Umjesto razmicanja glumaca, Riječani su odlučili igrati još sigurnije, premijerom monokomedije o životu u izolaciji “Il bonsai ha i rami corti“/ “Bonsai ima kratke grančice“ u režiji Giuseppea Nicodema i izvedbi Serene Ferraiuolo.

– Jedva sam uspjela telefonski dobiti kolegice jer otkako su otvorile u 9 sati, telefon ne prestaje zvoniti, a istodobno poprilično gledatelja dolazi izravno na blagajnu. Publika je doista jedva dočekala ponovno otvaranje kazališta! Prema prodaji i rezervacijama, u svega nekoliko sati prvoga dana rada blagajne, čini se da će svi programi u svibnju biti puni do zadnjeg mjesta u novom, “de luxe Zajc” gledalištu – rekla nam je upraviteljica Zajcove propagande Milena Jerneić, i sama malo iznenađena navalom koja je nastala.

Pogledajte proročanski ciklus Zagrebačka slikarica prije korone na slikama predvidjela jezivu sadašnjost

Do kraja tjedna očekuje se da s prodajom krene i zagrebački HNK, kao i druga kazališta diljem zemlje, iako neki još važu hoće li im biti moguće poštovati sve upute Stožera, uključujući one o fizičkoj distanci izvođača, redovitoj i skupoj dezinfekciji prostora te provjetravanju dvorana prije svake izvedbe.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar LisaAJ85
    LisaAJ85:

    w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b