Naslovnica Kultura Glazba

Hit-miks tambure i kontrabasa

Bilo da obrađuju folklorne motive, bilo da pokreću virove nekog novog svog "bluesa", pokazuju istančan ukus i smisao za ravnotežu
15. prosinca 2017. u 15:48 0 komentara 302 prikaza

Nastalo početkom 2016. godine, jedno od većih i ljepših čuda hrvatske glazbe i dalje traje i raste. Ime mu je “Bow vs Plectrum”, u cijelom svijetu jedinstveni duo tamburaša Filipa Novosela i kontrabasista Tihomira Hojsaka.

Bow vs Plectrum MISTA DANCE Bow Vs Plectrum imaju odličan novi spot!

Dvojica glazbenika zajedno čine ono što ne bi uspjelo samo gudalu ili trzalici. Ujedinivši svoj već ranije stečen jazzerski ugled, nije im bio problem za snimanje prvog CD-a, kojim su pokucali na vrata svijeta, dobiti kao posebne goste majstora kao što su Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, Teodozij Spasov i Žan Tetičković.

Glazbenički autoritet i ugled sada su podigli još više novim CD-om “Strings Only” koji je nedavno objavio Aquarius Records. Stare skladbe, uključujući i naslovnu “Bow vs Plectrum”, kao i novi radovi, dobili su atraktivno ruho uz gudače Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem Igora Tatarevića. Novosel i Hojsak više ne kucaju na vrata svijeta, oni su već tamo. Ponekad se i sami tome malo čude, kao kada su mi nedavno pokazivali slike s koncerata u Kini, pred tisućama slušatelja.

Bez potpisa bi teško bilo raspoznati tko je autor koje skladbe na novom albumu, jer Hojsak i Novosel vrlo su kompatibilnih ukusa, stila, razmišljanja i načina glazbenog izražavanja. Uostalom, svaki na svom glazbalu daje pečat svakoj skladbi onog drugog.

Bilo da obrađuju folklorne motive Slavonije, Dalmacije i šireg okruženja Balkana, bilo da pokreću virove nekog svog “bluesa”, Hojsak i Novosel pokazuju istančan ukus i osjećaj za ravnotežu u vještim i nadahnutim žongliranjima u paru s temama koje si vješto dobacuju, ukrašavaju ih, razrađuju i onda zajednički isporučuju slušatelju. Ima tu vrlo ozbiljnih refleksija na mjesto i vrijeme u kojem stvaraju, poput Hojsakove skladbe “Hard Times”, a ima i jednostavne neizmjerne glazbene ljepote kakvu, skupa s filharmonijskim gudačima, ostvaruju u Novoselovoj obradi makedonske narodne pjesme “Eleno kerko, Eleno”. “Wanna Jam?”, pitaju naslovom posljednje devete skladbe sjajnog albuma i daju odgovor čijoj će prštavosti teško odoljeti ijedan slušatelj.

“Bow vs Plectrum” trenutačno su najoriginalniji hrvatski glazbeni brend u svijetu, a spoj sa Zagrebačkom filharmonijom pun pogodak za jedne i druge. Sve je to prepoznala i hrvatska diplomacija pa je Novosela i Hojsaka angažirala na nedavnoj svečanoj večeri kojom se u Washingtonu slavilo 25 godina diplomatskih odnosa RH i SAD-a, a uzvanici su kući otišli sa sjajnim darom: albumom “Strings only”.

1 / 23
Gibonni u Areni
Filip Novosel Tihomir Hojsak U pogonu gredelja Evo kako zvuči kad se 'sudare' gudalo i trzalica Gibonni Branimir 
Pofuk Premda nas je zamolio da to ostane naša tajna, ne smije se sakriti što je u Areni napravio Gibonni HRVOJE HORVAT Vatromet zvuka „trzalice i gudala“ važna je nova kulturološka vrijednost
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.