Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Zagreb

Glumcima pripremama za predstavu "Nestajanje" pomaže i klinička psihologinja

HNK Zagreb
08.01.2024.
u 15:59

Praizvedba predstave po tekstu Tomislava Zajeca je 19. siječnja, a bavi se poremećajem ličnosti

Dramski tekst "Nestajanje" dramatičara Tomislava Zajeca bit će praizveden 19. siječnja u HNK u Zagrebu.

Tekst govori o suvremenoj obitelji koja naoko djeluje skladno, no ispod površine naziru se pukotine u kojima polako razotkrivamo što se dogodilo u prošlosti. Karlo (Krešimir Mikić) ugledni je znanstvenik, uzoran suprug i otac, ali njegovu pravu, predatorsku prirodu upoznajemo preko Marka (Marin Klišmanić), mladića oštećena sluha, čiji je unutarnji pakao prekriven šutnjom, polagano ga pretvarajući u osobu koja nestaje.

– Kada sam dobila tekst na čitanje, odmah sam se oduševila. Više je lica prisutnih simultano na sceni, ali ona nisu nužno u istom prostoru, a kamoli vremenu, i to je uvijek za redatelja velik izazov. Moram istaknuti da je sukob dvaju muških lica Karla i Marka na kraju komada toliko moćno prikazan da mi se čini kako takav muški duel u hrvatskoj dramskoj literaturi nismo imali od "Gospode Glembajevih" – rekla je redateljica predstave Dora Ruždjak Podolski nadovezujući se da se komad, osim prvim i najvažnijim slojem koji se bavi poremećajem ličnosti i njegovim reperkusijama na svakodnevicu zajednice, bavi i tajnama koje nosimo u sebi, društvenim i socijalnim maskama i koliko su nam zapravo one važne te što se događa kada maske nužno padaju u vodu. Kako bi glumci i cijeli umjetnički tim shvatili svijet terapeutike, u procesu im je pomogla i klinička psihologinja Iva Žegura.

Glume Krešimir Mikić, Nina Violić, Iva Mihalić, Marin Klišmanić, Iva Jerković Oreški, Lana Barić, Ksenija Marinković, Ivan Jončić, Marin Stević, Alen Šalinović i Ruben Carović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije