Naslovnica Kultura

Glas posljednje avangardne umjetnice 20. st. čuje se i danas

Izložba "Ljubav i otpor Ivane Popović" otvara se sutra u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu
20. ožujka 2019. u 14:23 0 komentara 264 prikaza
Ljubav i otpor Ivane Popović
Foto: Matija Habljak/Pixsell

– Ivana je uvijek bila okrenuta stvaranju i budućnosti. Nikad svoje radove nije prikupljala niti je govorila o onome što je sve učinila. Smatrala je da radi nešto što je svakodnevno – opisala je u najkraćim mogućim crtama Ivanu Popović Nataša Ivančević, kustosica i autorica izložbe “Ljubav i otpor Ivane Popović”. Izložba se, naime, otvara sutra u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a predstavlja dosad najveći opus ove svestrane umjetnice.

Pionirski pothvat

– Toliko je toga što je Ivana radila da mislim da bi se izložba mogla pripremati još dvije godine – naglasila je Ivančević dodavši da će posjetitelji moći vidjeti poznate i manje poznate uratke s područja kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva, mode, slikarstva, crteža, primijenjene umjetnosti i produkt dizajna. Izložba “Ljubav i otpor Ivane Popović” zapravo je pionirski pothvat koji će iznjedriti i katalog koji prvi put objedinjuje sve segmente njezina rada. I na izložbi i u katalogu, na kojem su sudjelovali najveći stručnjaci s područja kulture i mode poput Vladimira Stojsavljevića, Suzane Marjanić, Marka Peljhana, Martine Petranović, Lee Vene, Ivana Salečića, Dragana Živadinova, Ive Šimata Banova i Ivana Vidića, nastojalo se, istaknula je kustosica Ivančević, Ivani dati glas. Njezin glas bit će prisutan i na samoj izložbi, i to s pomoću različitih multimedijalnih eksponata poput audiozapisa na kojima komentira svoje promatrače. S pomoću deset tisuća nijemih svjedoka svoje vlastite tragične životne priče u kojoj se dva puta borila protiv raka i danas upozorava javnost da se aktivnije uključi u kampanje za borbu protiv raka.

– Ivana je uvijek vrlo koncizno, sažeto, ali i inteligentno predstavljala svoj rad i svoje koncepte i nije joj bez razloga Dragan Živadinov prišio titulu posljednje avangardne umjetnice dvadesetoga stoljeća – rekla je Ivančević.

Ravnateljica MSU, Snježana Pintarić POKRENUT POSTUPAK Arhivu Toše Dapca prijeti iseljenje čeka li MSU isplata milijunske odštete? The Josef and Anni Albers Foundation Josef i Anni Albers Najveća izložba u ovom dijelu Europe u čast 100 godina Bauhausa

“Žrtva mode” kao inspiracija

Ivana Popović svojim umjetničkim stvaralaštvom nikada nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Još je na počecima svoje karijere dobila status zvijezde zagrebačke off-scene. Svojim umjetničkim aktivizmom kritizirala je, ističe Ivančević, nametnute jednoobrazne standarde ljepote i odijevanja, nacionalizma, etnokiča i malograđanštine.

Njezin životni i umjetnički put, koji ju je često odvodio u Sloveniju u kojoj je ostvarila pozamašan kostimografski opus za više od dvadesetak predstava, bit će vidljiv i na vremenskoj lenti obogaćenoj rijetkim fotografijama. Moda joj je bila osnovni alat izražavanja pa je tako jednom izjavila: “Odjeća je najzdraviji medij, ljudi se u tome najbolje nađu. Draže mi je da netko ono što sam mu napravila ne skine, nosi, voli i ljubi nego da moj kip stoji na kakvom trgu”. Posebno je pridavala važnost fenomenu mode koji prebrzo stvara ovisnost o trendovima, kao i prihvaćanje života obojenoga kompulzivnom potrošnjom. Njezini performansi, od kojih je “Madona: Ja sam trudna, Ja: Ja sam žrtva mode!” dobio i svjetsku premijeru na MTV-u, i danas inspiriraju brojne mlade umjetnike. Kao svojevrstan hommage Ivani Popović stoga će na izložbi biti predstavljeni i radovi studenata Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i učenika Aranžersko-scenografskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. S druge strane, studenti Akademije dramske umjetnosti na otvorenju izložbe, koja će trajati do 28. travnja, izvest će svoju verziju performansa “Žrtva mode”.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.