Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oksfordski rječnik

Glagol "unfriend" proglasili za novu 
riječ godine 2009.

unfriend
19.11.2009.
u 22:40

Za razliku od naših jezikoslovaca koji se natječu u tvorbi, analitičari engleskoga jezika prate što im novo daje stvarnost.

Američki jezikoslovci iz uredništva Oksfordskog rječnika američkog engleskog jezika predstavili su danas rezultate cjelogodišnjeg vrebanja novih riječi.

Najviše im se dopao novoskovani glagol unfriend. On se ustalio na društvenoj mreži Facebook. Skovali su ga sami korisnici, a prihvatila ga je i mreža u tekstovima kojima pomažu novima.

– Ovo je prvi put od XVII. stoljeća da se u engleskom pojavila ta riječ, ali s posve novim značenjem – komentira Christine Lindberg, viša leksikografkinja Oksfordskog rječnika.

Doslovno prevedena ta riječ znači ‘rasprijateljiti (koga)’. Dakako, u hrvatskom jeziku postoji izraz ‘razvrgnuti’ primjenjiv na brak, zaruke, pa tako i na prijateljstvo.

Međutim ‘razvrgnuti’ bila bi prejaka riječ za gestu “skidanja” nekoga “prijatelja” koji voljom vlasnika više ne može pratiti što se događa na stranici njegova “profila”.

Dakle, onaj tko se ‘rasprijatelji’ nije razvrgnuo prijateljstvo u životu, nego tu osobu samo udaljava iz kruga povjerljivih u internetskoj skupini.

Neki su predlagali da bi pravilnija tvorba toga glagola bila defriend, sa značenjem ‘snižavanja statusa’, ali su se mnogi složili da bi nijansa značenja koja se tim prijedlogom poručuje bila mnogo grublja.

Nova riječ ima velike izglede da se ustali u govoru, tvrde. Za razliku od američkih, naši jezikoslovci upinju se da stvore riječi, bez obzira na to hoće li biti prihvćene.

Komentara 6

DU
Deleted user
00:51 20.11.2009.

Ovakvo kovanje novih rijeci i pojmova je malo pre ureanjeno. Treba cekati da se vidi sto je bilo trenutacna moda a sto ce od svega toga ostati trajno. Ja na primjer mislim da ce te glupavosti sa profilima po stranicama prestati biti popularna i nece se upotrebljavati svakodnevno, pa se zato tako jaka, radikalno nova rijec nece moci odrzati. Osim toga i zvuci priglupo jer friend kao glagol nije postojao niti prije.

SA
Savjest
08:28 20.11.2009.

Much ado for nothing! Unfriend je skrojena po modelu delete (izbrisati) i undelete (vratiti obrisano), što je moguće samo računalom koje \"obrisano\" sprema u privremenu memoriju iz koje to onda može biti \"copied back\", dakle, \"be undeleted\"!

OB
-obrisani-
11:00 20.11.2009.

Glagol \"to unfriend\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije