Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal na kraju

Generali pobijedili maršala na Muzičkom biennaleu

kraljevi i konjušari
davor javorovic/pixell
18.04.2011.
u 13:16

Biennale je završilo praizvedbom baleta "Air" Krešimira Seletkovića u HNK Zagreb, ali nije uspio praizvesti i operu "Maršal" Silvija Foretića u HNK Split

Da 26. Muzički biennale Zagreb ne prođe u slavljeničkom tonu, pobrinule su se splitske gradske vlasti koje su naprasno odgodile praizvedbu Foretićeve opere “Maršal”. Presuda generalima pobijedila je odavno pokopanog maršala i pokazala da politika gospodari umjetnošću. Vjerna bijenalska publika nije vidjela “Maršala”, ali su Sanja Drakulić, Ivan Josip Skender, Krešimir Seletković i Frano Đurović uspješno praizveli svoje opere i balete. I dokazali da hrvatska umjetnost ima budućnost, kao što je ima i festival suvremene glazbe. Osječki “Kraljevi i konjušari” tandema Drakulić-Gavran već su zaintrigirali i strance, od Beograda i Sarajeva do Wroclawa. Bijenale tako više nije samo mjesto s kojeg Hrvatska upoznaje svijet, nego i festival koji hrvatsku kulturu izvozi ljubopitljivom svijetu. A da mala Hrvatska može zainteresirati svijet, pokazuje i Tamburaški orkestar HRT-a koji je na svom bijenalskom koncertu izveo i skladbu kineskog mladog skladatelja Gordona Dic-lun Funga. I Kinezi tako komponiraju za tambure, pa bijenale nije samo susretište suvremenosti, nego i promicatelj tradicije.

Komentara 1

BR
brainiac
15:04 18.04.2011.

Koja sprdacina. Kakve ima veze hebena predstava? Dobro da nisu uveli i globe za svakog tko se taj dan nasmije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije