Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praško kvadrijenale

Frljić u hrvatskoj i srbijanskoj ekipi

20.08.2012., Tvrdjava Sveti Ivan, Dubrovnik - Premijera kontraverzne predstave Olivera Frljica, Dantonova smrt. Gledaliste je napravljeno tako da se gledatelji smjestaju po visini i tada im se glava zatvara. Ministrica kulture Andrea Zlatar nije se osjeca
Foto: Pixsell
1/2
18.06.2015.
u 13:42

Studenti
 - kroz predstavljanje velike koprodukcije "Orfej i Euridika" predstavit će se i njihova suradnja

Danas se otvara jubilarni, pedeseti Praški kvadrijenale scenografije i kazališnog oblikovanja prostora, najveća i najznačajnija izložba te vrste na svijetu na kojoj su od osnivanja 1967. izlagali velikani poput Salvadora Dalíja, Josefa Svobode i Oscara Niemayera...

Hrvatsko iznenađenje

U prošlom izdanju kvadrijenala 2011., na kojem su se natjecali predstavnici 62 zemlje, hrvatska grupa Numen/For Use osvojila je čak dvije od ukupno osam medalja: Zlatnu medalju za najbolji scenski dizajn te Zlatnu medalju za najbolje korištenje kazališne tehnologije. Nagrade je uime Numena tada primio njihov član, dizajner i scenograf Nikola Radeljković koji uz kustosa i likovnog kritičara Marka Goluba i kazališnog kritičara Igora Ružića potpisuje koncept ovogodišnjeg hrvatskog gostovanja, čiji je izložbeni postav u Pragu dizajnirao naš ugledni scenograf Mauricio Ferlin.

Ovogodišnji koncept nazvan "Intangible" ("Neopipljivo") u formi kratkih filmova predstavit će devet hrvatskih umjetnika i timova čija su djela realizirana u proteklih šest godina. Tu će se naći izvedbeni kolektiv BADco s projektom "Ima li života na sceni? – vježbe iz oblikovanja Zemlje", zatim vizualna umjetnica Božena Končić Badurina sa svojim radom "Štićeni prostor", Boris Barali Leo Vukelić s produkcijom "Otac hrabrost", autori i izvođači Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo s predstavom "Tosca 914", performer Siniša Labrović s performansom "Dokolica (Komunistički manifest)", umjetnica Kata Mijatović s radom "Bus Kneževo – Osijek", redatelj Borut Šeparović i projekt "55+", te vizualna umjetnica Vlasta Žanić s "Recycle Bin".

Prvi put u povijesti

U hrvatskoj reprezentaciji mjesto je našao i redatelj Oliver Frljić, koji će sa scenografom Igorom Pauškom predstaviti "Dantonovu smrt" u kojoj je publici pozornica doslovno stisnuta oko vrata. Zanimljivo, Frljić u Pragu gostuje i kao predstavnik reprezentacije Srbije, u projektu "Izdajnik". Gostovanje je organiziralo Ministarstvo kulture RH, a produciralo Hrvatsko dizajnersko društvo. Prvi put u povijesti hrvatskih nastupa u studentskoj selekciji naći će se i radovi naših mladih kostimografa s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Predstavit će studentske kostime i maske za predstavu "Orfej i Euridika". U Pragu će biti prikazan i film o nastanku predstave, koji potpisuju studenti Akademije dramske umjetnosti, a njime će se posredno predstaviti i drugi segmenti te velike studentske koprodukcije: glazba koju su potpisali studenti Muzičke akademije te scenografija studenata Akademije likovne umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Alcatel

>> Deseci tisuća ljudi snimali su Katu Mijatović kako spava

Komentara 5

NE
Neba
23:39 18.06.2015.

Frljic - YU predstavnik

LA
LaurenceofArabia
15:30 19.06.2015.

Frljic se isfrljio.

MA
Maja28
21:05 19.06.2015.

Frljić je najnoviji ispad u Rijeci namjerno osmislio na način da isprovocira hrvate, domoljube da bi im javno, na mikrofon mogao reći ranije smišljenu rečenicu; Zar ste se za to borili da možete napadati i tući one koji ne misle kao vi? A zapravo samo Frljić napada one koji ne misle kao on i to za novac tih istih koji ne misle kao on. Protiv ove država i naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije