Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPK 2020. U RIJECI

Frljić će vlakom vući predstavu kroz grad

30.05.2018.
u 15:56

Dio Muzeja grada bit će na Galebu, starom brodu Jugoslavenske ratne mornarice

Kao bomba je 2016. odjeknula informacija da je Rijeci dodijeljena prestižna titula europske prijestolnice kulture 2020., i to za program “Luka različitosti”, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Provjerili smo u kojem su stadiju i iz prve ruke možemo reći da je ekipa Rijeke 2020., koja uz infrastrukturne zahvate na Delti i u kompleksu Benčić priprema i 1000 umjetničkih programa, u punom zamahu.

– Pripremamo program, ali i pilot-programe kao što je ovogodišnje Ljeto u prijestolnici. Sve naše aktivnosti nastaju kroz mrežu partnera kojih je sada već 300-tinjak, domaćih i međunarodnih. Prije nekoliko mjeseci uselili smo urede u zgradu Delta 5 koja ima povijest alternativnoga kulturnog prostora. Tu su sustanari svi od Male scene HNK, preko studija umjetnika koji ovdje borave već nekoliko godina pa do jednog planinarskog društva – kazala je Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020.

U sklopu manifestacije Ljeto u prijestolnici, kojom se pripremaju za 2020., od lipnja do rujna predviđen je niz događanja poput Ciklusa Furioza u čijem su fokusu ženski izvođači, tako 15. lipnja sviraju Punčke, a 1. kolovoza na trsatskoj gradini koncert će održati Chelsea Wolfe i belgijski bend Brutus. Slijedi i elektroposlastica Inge Mauer i Rrose te 13. kolovoza prvi put u gradu slavni sastav Calexico.

Osnivač Need Companyja

Pripremaju i dječji festival Tobogan te Spajalicu – seriju umjetničkih intervencija u javnom prostoru na potezu od Delte do regije Slatko-Slano, kao i drugi Bijenale industrijske umjetnosti u MMSU.

Riječki HNK nosi veliki dio programa i jedan je od glavnih partnera projekta EPK 2020.

– Tijekom 2020. predstavit ćemo četiri premijere u koprodukciji s nekim od najznačajnijih autora europskog kazališta poput Jana Lauwersa iz Need Companyja. Dovodimo neke od najznačajnijih orkestara i solista iz Europe i šire, a prvi put u povijesti Rijeke izvest ćemo neku Wagnerovu operu, preciznije “Tristana i Izoldu” u veljači 2020. Tu je i veliki gradski spektakl u režiji Olivera Frljića po dramskom tekstu Gorana Stefanovskog, a u planu je da se ta predstava izvodi na vlaku koji prolazi gradom i da se građani prema njoj odnose na koji god način žele – najavio je Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca.

Kroz građevinske radove na kompleksu Benčić, u kojem je upravo počelo uređenje palače bivše šećerane, a u kojem je lani otvoren i novi MMSU, proveo nas je pak Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

– U palaču bivše šećerane useljava se Muzej grada, a dio muzeja nalazit će se i na brodu Galeb, u sklopu projekta vrijednog 82 milijuna kuna. Ubrzo će krenuti radovi na Gradskoj knjižnici i Dječjoj kući, a potom na infrastrukturi i uređenju javne površine za koju su svi formalni preduvjeti ostvareni i čeka se samo odobrenje Vlade RH. Ukupna je bilanca oko 250 milijuna kuna, od čega gotovo pola dolazi iz fondova EU – kaže Šarar.

Fokus na industrijalizaciji

Planira se da će se zgrada Muzeja grada otvoriti prva u ožujku ili travnju 2020., u lipnju je otvaranje Dječje kuće, a otvorenjem Gradske knjižnice zatvorit će projekt početkom veljače 2021. Valja dodati da će postav novog Muzeja grada biti baziran na priči o industrijalizaciji do 50-ih godina, a Galeb će periferno tematizirati i jugoslavensko razdoblje grada do 90-ih.

1/12

Komentara 11

BU
Budak
16:35 30.05.2018.

Pod hitno Frljiću organizirati gostovanje u Teheranu!

MU
Muncimir
16:32 30.05.2018.

Frljić je štetočina a ne čovjek. Smisao njegovog postojanja je vrijeđanje ljudi, religija svega što čini čovjeka čovjekom. Financiraju ga sile zla koji uživaju u njegovim perverzijama i u njegovom ponižavanju Hrvatske. Druge zemlje brzo pripoznaju njegovu nastranost pa ga kao psa istraju. Mi (oni) dajemo novac iz proračuna za tu beštiju i on će reprezentirati Rijeku i s time Hrvatsku?!? Zna se što pomaže protiv štetočina, spray, cipela ili nešto tupo.

Avatar Thc
Thc
17:01 30.05.2018.

Gdje god se pojavi ljudi prosvijeduju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije