Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Francuska otkupila originalni rukopis erotskog remek-djela za 4,5 milijuna eura

Francuska je nabavila originalni rukopis "120 dana Sodome" Marquisa de Sadea za 4,5 milijuna eura, sačuvavši to djelo koje je smatra nacionalnim blagom, objavilo je u petak ministarstvo kulture.
11. srpnja 2021. u 16:00 0 komentara 291 prikaza
Foto: By Ωριγένης - Greek wikipedia, Public Domain

Erotsko remek-djelo iz 18. stoljeća imalo je tijekom stoljeća burnu sudbinu, no budućnost mu je sada sigurna nakon što je privatni donator uskočio s novcem.

insajder u našem zdravstvu Ministri kupuju novinare, liječnici ubiru reket, a djeca umiru

Ministarstvo kulture je u prosincu 2017. zaustavilo prodaju na dražbi proglasivši djelo nacionalnim blagom i zabranilo izvoz iz Francuske. Sada je platilo 4,55 milijuna eura kako bi ga zadržalo u zemlji.

Prije intervencije države, rukopis je trebalo biti prodan na aukciji povijesnih dokumenata u vlasništvu francuske investicijske tvrtke Aristophila, zatvorene prije dvije godine zbog skandala u kojem su propali novci investitora.

Kontroverzno djelo o četvero bogatih libertinaca u potrazi za vrhunskim seksualnim užitkom de Sade je napisao na komadima pergamenta koje je prošvercao u ćeliju u zatvoru Bastilji.

Novac za kupnju na dražbi dao je Emmanuel Boussard, bivši investicijski bankar, a rukopis će ući u kolekciju knjižnice Arsenal u Parizu, podružnice Francuske nacionalne knjižnice.

Francuski sudovi zaplijenili su 130.000 povijesnih dokumenata koje je Aristophil 2015. kupio za svoje investitore, nakon što je policija otkrila da je tvrtka zapravo velika piramidalna shema.

Libertinac progonjen tijekom kraljevskog režima i nakon Francuske revolucije, markiz pravoga imena Donatien Alphonse Francois de Sade (1740.-1814.) dobar je dio života proveo u zatvoru.

memoari miep gies Heroina holokausta: Nije uspjela spasiti obitelj Frank, ali je skrila Annin dnevnik

Književne zasluge nisu mu bile priznate sve do 20. stoljeća kada je zgražanje nad njegovom literaturom zamijenilo razumijevanje njegovih ideja sažetih u pojmu "sadizam" nazvanom po njemu.

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.