Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrada ferdo livadić

Lucija Stilinović i Mia Pečnik odnijele nagrade na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Lucija Stilinović
Samoborske glazbene večeri
30.09.2020.
u 13:00

Flautistica Lucija Stilinović je pobjednica natjecanja Ferdo Livadić u sklopu Samoborske glazbene jeseni. Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja osvojila je pijanistica Mia Pečnik svirajući skladbu Dore Pejačević.

Nagradu Ferdo Livadić, na istoimenom 17. natjecanju mladih glazbenika u sklopu 45. Samoborske glazbene jeseni, za najbolju umjetničku osobnost i najbolji nastup, jednoglasnom odlukom žirija zaslužila je flautistica Lucija Stilinović.

"Stilistička superiornost, intonativna perfekcija, punina tona, osjećaj za stil u glazbi različitih razdoblja, logično povezivanje dijelova glazbenog protoka u cjelini najuočljiviji su aduti Lucije Stilinović", stoji u obrazloženja žirija koji su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić.

Osim 15.000 kuna, koje je osigurao festival, nagrada mladoj flautistici bit će i nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama, Festivalu sv. Marka, Osorskim glazbenim večerima i Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine, kao i skladba koju će za nju napisati Mirela Ivičević.

Nagradu Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora osvojila je pijanistica Mia Pečnik svirajući na svom natjecateljskom nastupu Impromptu op. 32b Dore Pejačević. Uz novčanu nagradu od 7.500 kuna, koju su osigurali pokrovitelji festivala, Mia Pečnik također je osvojila i nastup na sljedećoj Samoborskoj glazbenoj jeseni. Pokrovitelji natjecanja Ferdo Livadić su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija RH.

Proglašenje pobjednika i uručenje nagrada održano je sinoć, 29. rujna, u samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije na koncertu koji su održali lanjski pobjednici ovog natjecanja, komorni sastav Trio Eusebius koji čine violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković. Na početku koncerta oni su praizveli skladbu "Za njih troje" koju je, kao narudžbu Samoborske glazbene jeseni, za Trio Eusebius skladao Silvio Foretić. Slijedile su izvedbe skladbi "Espressioni notturne" Petra Bergama, "Zovu me Tryor" Dubravka Detonija te Klavirskoj trija br. 2 u e-molu Dmitrija Šostakoviča. Na dugotrajnom pljesku publike izvrsni mladi umjetnici zahvalili su svirajući kao dodatak Ruske plesove iz "Petruške" Igora Stravinskog.

Nakon jednodnevne stanke, Samoborska glazbena jesen nastavlja se sutra, 1. listopada, koncertom ansambla Harlequin Art Collective.L

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije