Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prestižno priznanje

Filmu "Murina" tri nominacije za Independent Spirit Awards

HAVC
24.11.2022.
u 11:21

Nagrađivani dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović "Murina" dobio je tri nominacije za Independent Spirit Awards, nagradu koju dodjeljuje neprofitna organizacija Film Independent iz Los Angelesa, priopćio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar

"Murina" je nominirana u kategoriji najboljeg debitantskog dugometražnog filma, najbolju izvedbu glumca u usponu te za najbolju fotografiju.

Independent Spirit Awards smatra se jednim od najvažnijih priznanja u SAD-u u takozvanoj "sezoni nagrada" koja kulminira dodjelom Oscara u ožujku.  Za najbolji debitantski dugometražni film uz "Murinu" su nominirani i filmovi "Aftersun" (Charlotte Wells), "Emily the Criminal" (John Patton Ford), "The Inspection" (Elegance Bratton) i "Palm Trees and Power Lines" (Jamie Dack).

Uz Graciju Filipović, u konkurenciji za nagradu u kategoriji najboljega glumca u usponu, nominirani su i Frankie Corio (Aftersun), Stephanie Hsu (Everything Everywhere All At Once), Lily McInerny (Palm Trees and Power Lines) i Daniel Zolghadri (Funny Pages). 

Za najbolju fotografiju, uz Hélène Louvart, nominirani su i Florian Hoffmeister (Tár), Gregory Oke (Afterfun), Eliot Rockett (Pearl), Anisia Uzeyman (Neptune Frost). 

Najviše nominacija za nagradu koja slavi nezavisni film i filmaše ima "Everything Everywhere All at Once" Daniela Kwana i Daniela Scheinerta, koji je nominiran u osam kategorija. Iza njega je "Tár" Todda Fieldsa sa sedam nominacija te "Aftersun" Charlotte Wells s pet. 

Ove godine je za Independent Spirit Awards stiglo rekordnih 409 prijava, a izabrani naslovi dolaze iz 25 zemalja. Svečana dodjela nagrada održat će se 4. ožujka 2023. godine. 

Pobjednike glasanjem biraju članovi neprofitne organizacije Film Independent sa sjedištem u Los Angelesu. Među članovima su filmaši, stručnjaci iz AV industrije i filmski entuzijasti. Više o nagradama i samoj organizaciji možete pronaći na ovoj poveznici.

"Murina" je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d'Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je više od 20 priznanja i nagrada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije