Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Filmski festival u Puli otvorit će glazba slavnih Fellinijevih filmova

amarcord
arhiva VL
15.06.2010.
u 15:49

Koncert skladbi Nina Rote bit će otvoren glazbom iz Fellinijeva kultnog, Oscarom nagrađenog filma nostalgije “Amarcord”, a slijedit će “Slatki život”.

Što najviše pamtite iz slavnog "Amarcorda"? Čovjeka koji sa stabla viče "Hoću ženu!"? Bajkovitog prozora raskošno osvijetljenog broda na noćnoj plovidbi? Ili nezaboravne glazbe? Mnogi će ponuditi zadnji odgovor i baš oni ne smiju propustiti koncert na samom otvaranju Filmskog festivala u Puli.

U povodu devedesete obljetnice rođenja velikoga talijanskog redatelja Federica Fellinija (1920. - 1993.) na dan otvaranja 57. festivala igranog filma u Puli, 17. srpnja, održat će se koncert skladbi iz njegovih najslavnijih filmova koje je napisao jedan od najvećih svjetskih skladatelja filmske glazbe – Nino Rota (1911. - 1979.). Istoga dana bit će izveden i koncert skladbi koje je napisao Ennio Morricone, prvi skladatelj filmske glazbe nagrađen Oscarom za životno djelo.

Glavni interpret na oba koncerta bit će jedan do najslavnijih svjetskih trubača Mauro Maur, čije su izvedbe dio glazbene podloge više od 100 filmskih ostvarenja. Maura će na klaviru pratiti kanadska pijanistica Francoise de Clossey. Mauro Maur član je orkestra Opere u Rimu, nastupao s gotovo svim najvećim svjetskim orkestrima, Ennio Morricone i Mikis Theodorakis posvetili su mu nekoliko skladbi, a pripala mu je i čast da na molbu obitelji redatelja svira na posljednjem ispraćaju Federica Fellinija. Osim na koncertima u dvorani pulske Zajednice Talijana, Maur će jednu skladbu izvesti i na svečanosti otvaranja Festivala u Areni, koju će izravno prenositi i Hrvatska radiotelevizija. Koncert je omogućila donacija Talijanskog instituta za kulturu iz Zagrebu, čija ravnateljica Paola Cicciolella nakon četiri vrlo plodne godine rada u Zagrebu ove jeseni napušta Hrvatsku radi odlaska na novu dužnost u Varšavu.

Koncert skladbi Nina Rote bit će otvoren glazbom iz Fellinijeva kultnog filma nostalgije “Amarcord” (1973.) (scena na slici), a slijedit će “Slatki život” (La Dolce Vita, 1960.). Nakon otvaranja s najvećim hitovima, ovaj se glazbeno-filmski vremeplov vraća u 1953., kada je nastao film “Dangube” (I Vitelloni), prvi Fellinijev međunarodni uspjeh. Potom su na programu skladbe iz dirljivoga, nezaboravnog filma “Cesta” (La Strada, 1954.), predstavnika tzv. “neorealizma duše”, iz filma “Cabirijine noći” te na samom kraju iz poluautobiografskog, metanarativnog filma “Osam i pol” (Otto e mezzo, 1963.).   

Koncert glazbe Ennija Morriconea otvara se temom iz filma “Bugsy” redatelja Barryja Levinsona iz 1991., a bit će izvedene i skladbe iz špageti-vesterna Sergia Leonea “Za šaku dolara” (Per un pugno di dollari, 1964.) te filma “Misija” (Mission, 1986.) Rollanda Joffea. U programu su skladbe iz pet filmova Giuseppea Tornatorea, od njegova najnagrađivanijeg filma “Novi kino Raj” (Nuovo cinema Paradiso, 1988.), “Malene” s Monicom Bellucci iz 2000., “Legende o pijanistu” (La leggenda del pianista sull’oceano, 1998.) do kriminalističkog trilera “Nepoznata” (La sconosciuta, 2006.) i najnovijeg filma “Baària” (Baària – La porta del vento, 2009.) kojim je otvoren prošlogodišnji festival u Veneciji, a koji će svoju hrvatsku premijeru imati upravo na Festivalu igranog filma u Puli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije